Vad är PCI-kortplatser?

June 5

PCI står för Peripheral Component Interconnect. Det utvecklades av Intel i början av 1990 och som syftar till att ersätta den långsammare EISA-buss och VESA Local Bus (VLB). PCI har utvecklats för att vara mer kompakt och ge mer tillgängliga moderkort slots än VLB, och det ger mycket snabbare dataöverföringshastigheter än de äldre bussarna.

PCI Grunderna

PCI-bussen har en teoretisk högst 133 megabyte per sekund (MB / s). Detta gör att mer komplexa instruktioner för din video grafikkort och ljudkort. EISA och VLB kan inte normalt tillräckligt med fart för att ge tredimensionella ljudeffekter som följer med flerkanaligt ljud.

Komplexa 3D video operationer såsom ocklusion utgallring (inte dra delar av föremål som betraktaren inte kan se), överlappande effekter insyn, rörelseoskärpa och realistiska skuggor är i allmänhet inte möjligt med en VLB eller EISA grafikkort. De äldre kort är också begränsade i skärmupplösningar på vilken de kan återge 3D och 2D-miljöer. Vissa äldre PCI-kort har ett tak på 33 MB / s eller 66 MB / s.

PCI-X

Det finns också hårdvara standard PCI-X som finns i 266 MB / s och 533 MB / s smaker, samt 133 MB / s. Det utvecklades av IBM, HP och Compaq. PCI-X är 64-bitars, vilket innebär att processorn chipet kan "se" 2 ^ 64 bitar av totalt minne vid en given tidpunkt. Likaså "32-bitars" betyder en processor kan se 2 ^ 32 bitar, vilket motsvarar 4 gigabyte (GBS). PCI-X var avsedd för filservrar och webbservrar som hade mer än 4 GBs minne installerat.

PCI Express

Vad är PCI-kortplatser?


Både PCI och PCI-X ersattes med PCI Express (PCIe) 2004. PCIe använder ett seriellt gränssnitt, medan tidigare PCI-implementeringar används en parallell buss. Med PCIe, kan flera enheter skicka data via sina kanaler till en central processor samtidigt. En enhet kan också beviljas flera kanaler. PCIe-platser är också utformad för att rymma flera grafikkort.

SLI och Crossfire

nVidia version av detta kallas "SLI", som står för Scalable Link Interface. ATIs versionen heter Crossfire. Härifrån kan de två korten kommunicera med varandra direkt, i stället för att behöva använda processorkanaler. De kan alternera vad ramar de vill göra, eller dela upp arbetet i en enda ram 50/50.

Tänk på dem som två videokameror arbetar tillsammans för att inte bara spela in en scen, men att dra allt i det, helst inte långsammare än 30 bildrutor per sekund. Dessutom kan ett grafikkort innehålla flera grafikprocessorer, påskynda ram rendering processen avsevärt.

Express

Din bärbara dator kan också ha externa PCIe slots, känd kommersiellt som "Express." Denna teknik ersätter CardBus. CardBus har en maximal hastighet på cirka 1 gigabyte per sekund (GB / s), som delas med dina andra CardBus enheter. Så med två av dem inkopplad och driver sina maxhastigheter, kommer de begränsas till 500 MB / s. Express, under tiden, erbjuder upp till 2,5 GB / s för varje ansluten enhet. Express slots är inte kompatibla med Cardbus enheter, så många tillverkare erbjuda platser för båda.


        

Välkommen till dig för att skicka en kommentar:

            
            
            
            

© 2020 Astrixsoft.com | Contact us: webmaster# astrixsoft.com