Fördelar med EFI i BIOS

May 28

Fördelar med EFI i BIOS


Hårdvara och operativsystem har hoppade fram i sofistikerade sedan 1980-talet, men Basic Input Output System, som driver systemet tills den startar ett operativsystem, har inte. De stora hårdvarutillverkare och operativsystem i tekniska sektorn, dock samarbetat för att producera en efterföljare: Extensible Firmware Interface. År 2005 var EFI rechristened UEFI, för "Extensible Firmware Interface" och fortsätter att uppdateras. Gränssnittet har ett antal fördelar jämfört med BIOS, inklusive mer utrymme för firmware-kod, ett tillgängligare användargränssnitt, och möjligheten att använda större hårddiskar på datorn.

BIOS och EFI

EFI: s ursprungliga utvecklarna skapade det att vara en ersättning för BIOS, men det är också kompatibel med maskiner som måste starta från BIOS. Hårdvara som inte är redo att arbeta uteslutande från UEFI kan starta BIOS. Men BIOS på dessa maskiner lanserar bara UEFI. Detta övergår allt det administrativa arbetet som BIOS hanterar vanligtvis UEFI, vilket gör att dessa maskiner för att starta med BIOS men fortfarande njuta av alla fördelar med UEFI.

Minne

En av fördelarna med UEFI i BIOS är att BIOS "utrymme för exekverbar kod är begränsad till omkring 1024 kilobyte på en av moderkortets skrivskyddade moduler. UEFI kan uppehålla sig i en partition på din dators hårddisk, flashminne på moderkortet, eller till och med delade utrymme i ett nätverk. Denna extra utrymmet tillåter UEFI att innehålla kod för att hantera nätverksanslutningar innan ett operativsystem stövlar, att koda hantera fler hårdvarugränssnitt, och ytterligare programfunktioner som olika tillverkare vill lägga till.

UEFI Interface

Begränsningarna BIOS utrymme begränsa dess användargränssnitt för redigering olika inställningar till en spartansk meny med tangentbordet enbart kontroller. UEFI förmåga att lagra mycket mer körbar kod gör det möjligt att ha en mer användarvänliga och dynamiska gränssnitt som du kan använda en mus. Den "töjbar" natur UEFI tillåter också hårdvarutillverkare att skapa sina egna tillägg till menyn UEFI inställningar.

Hårddiskutrymme

UEFI har också den fördelen att du kan använda större hårddiskar än BIOS klarar av uppstart. BIOS använder master boot record, som endast kan använda hårddiskar med lagringskapaciteter på upp till 2,2 terabyte. UEFI använder GUID, som är kapabel att använda hårddiskar med kapacitet över 9 ZETTABYTE. För att sätta det i perspektiv, är en ZETTABYTE 1024 terabyte. GUID har också den fördelen att du kan dela upp hårddisken i mer än fyra partitioner.


        

Välkommen till dig för att skicka en kommentar:

            
            
            
            

© 2021 Astrixsoft.com | Contact us: webmaster# astrixsoft.com