Hur man beräknar den sista måndagen i varje månad i Excel

February 22

Hur man beräknar den sista måndagen i varje månad i Excel


Oavsett om du vill beräkna när en betalning sker eller generera en kalender med ett möte som äger rum den sista måndagen i varje månad, behöver du inte göra det manuellt. Eftersom några månader har fyra måndagar och andra månader har fem måndagar, är det inte möjligt att helt enkelt lägga till 28 dagar varje datum för att bestämma den sista måndagen i månaden. Även Excel inte erbjuder en specifik funktion för en sådan beräkning, genom att kombinera två funktioner, kan du skapa en lista över måndagar.

Instruktioner

1 Starta Excel för att öppna en tom arbetsbok eller ladda en befintlig arbetsbok.

2 Klicka på en tom cell i en kolumn där du vill placera datum för den sista dagen i varje månad. Ange den sista dagen i den månad du vill börja med. Till exempel, om du vill börja med januari 2012, anger "2012/01/31" i den första cellen. Ange nästa månads sista dagen i cellen nedanför den första. Till exempel anger "2/29/2012" under den första cellen om du vill fortsätta med februari 2012.

3 Markera de två första månaderna, sedan håller musen över det nedre högra hörnet tills du ser en solid svart kors visas. Klicka och dra ner för att ha Excel autofyll följd den sista dagen i varje månad för så många månader som du behöver.

4 Klicka på den tomma cellen bredvid din första månadens sista dag. Ange följande formel:

=IF(WEEKDAY(D2)=1,D2-6,IF(WEEKDAY(D2)=2,D2,IF(WEEKDAY(D2)=3,D2-1,IF(WEEKDAY(D2)=4,D2-2,IF(WEEKDAY(D2)=5,D2-3,IF(WEEKDAY(D2)=6,D2-4,IF(WEEKDAY(D2)=7,D2-5)))))))

Om det visar "D2" anger antalet celler som håller din första månadens sista dag.

5 Tryck enter." Du kan se det datum som visas i datumformat eller så kan du se datum representeras som ett serienummer. Om datumet dyker upp som ett serienummer, klicka på cellen klicka sedan på fliken "Hem" och välj "Short Date" från fönstret textformat i gruppen Tal. Fönstret format kan visa ordet "Allmänt" eller något annat.

6 Kopiera formeln från den första cellen till andra celler i kolumnen så att varje månads sista måndag datum visas.


        

Välkommen till dig för att skicka en kommentar:

            
            
            
            

© 2021 Astrixsoft.com | Contact us: webmaster# astrixsoft.com