Hur man installerar en ny hårddisk på en dator

September 20

Hur man installerar en ny hårddisk på en dator


Vid någon punkt i datorns liv, kan du behöva installera en ny hårddisk. Detta skulle kunna vara att utöka lagringsmöjligheter eller för att ersätta en defekt enhet. Byta en död hårddisk är faktiskt lättare, eftersom alla kablar som krävs finns redan på plats; du behöver bara flytta dem till den nya. Installera en sekundär hårddisk är marginellt svårare, eftersom du måste hitta rätt kontakter och hitta en plats för att montera den. Dock kommer nya enheter nästan säkert vara SATA, vilket innebär att du inte behöver oroa sig för speciella inställningar på hårddisken.

Instruktioner

1 Stäng av datorn och koppla bort den.

2 Du öppnar datorns hölje. Detta förfarande varierar mellan datorer, så konsultera din dators handbok. I de flesta fall måste du ta bort två eller flera skruvar längs ryggen, höger sida av datorn, sett bakifrån, och skjut den högra sidopanelen från. I vissa fall kan du behöva ta bort den andra sidan också, beroende på utformningen av hårddisken fästen.

3 Fäst antistatiska handledsbandet från handleden till metallchassi på datorns hölje. Detta förhindrar statisk elektricitet som potentiellt kan skada datorkomponenter.

4 Skjut in den nya hårddisken i en av de 3,5 tums fack inuti datorn. Om du byter ut en defekt enhet, lossa kablarna från den gamla enheten, skruva loss Phillips skruvar på vardera sidan av hårddisken och dra ut. Vissa datortillverkare ersätta dessa skruvar med egna klämmor eller brickor. Om du är osäker på hur du tar bort enheten, konsultera din manual.

5 Fäst den nya enheten med skruvar eller klämmor, beroende på vilken metod som används på din dator. I båda fallen kommer låsmekanismen fäster vid de två skruvhålen på vardera sidan hårddisken.

6 Anslut en SATA-strömkabel från datorns strömförsörjningen till den nya hårddisken strömkontakt. Denna kontakt kan identifieras genom sitt L-formad anslutning. Det ser mycket lik datakontakten, förutom att det är längre. Om du byter ut en gammal enhet, använder samma strömkontakten som var kopplade till den gamla enheten.

7 Anslut en SATA-datakabel från en SATA-port på moderkortet till SATA dataporten på hårddisken. Återigen, dessa kontakter är L-formad, men kortare än strömkontakten. Om du byter ut en gammal enhet, du kan återanvända sitt datakabel. Om du lägger till en enhet, spåra första enhetens datakabel till moderkortet. Det finns nästan alltid en annan SATA-port i närheten, vanligtvis märkt "SATA." Om du har problem med att hitta det, kontakta ditt moderkort eller datorns manual.

8 Stäng datorns hölje, koppla in den igen och starta upp datorn. Om du byter din gamla Windows-enheten, måste du installera Windows på den nya hårddisken genom att köra Windows installationsskivan. Om du lägger till en sekundär hårddisk, kan du bli uppmanad att formatera enheten när du är klar att starta upp. Klicka på "Format Drive" för att göra den användbar i Windows.


        

Välkommen till dig för att skicka en kommentar:

            
            
            
            

© 2021 Astrixsoft.com | Contact us: webmaster# astrixsoft.com