Vad är en GPT disk?

June 27

En GUID Partition Table är en partition för en hårddisk på en dator. Det står för Globally Unique Identifier eller GUID. En GPT disk är en del av systemet som definierar hur operativsystemet och datorns firmware interface. GPT-diskar har flera fördelar jämfört med den äldre master boot record partitionesystemet.

Fungera

I fallet med en dator med flera partitioner, behöver systemet veta vilken partition att starta när den är påslagen. Systemet firmware kontrollerar GPT disk att ta reda på vilken partition bör starta, som laddar operativsystemet. Varje partition på en GPT disk har sin egen GUID och en 36-tecken Unicode namn. De förbehåller oss också fält i sina partitionstabeller för framtida expansion.

Fördelar jämfört MBR

En GPT disk är en nyare, mer flexibel partition struktur jämfört med MBR. MBR stöder inte så många partitioner som GPT och GPT disk identifierare definieras tydligare än MBR identifierare, som inte har en enda lista auktoritativa identifierare. Även ett system inte kan innehålla en GPT disk och MBR partition kör samtidigt, inte GPT har en "skyddande MBR", som ger bakåtkompatibilitet med MBR verktyg, skydda GPT-diskar från MBR verktyg som inte känner igen dem.

Volymtyper

Du kan skapa en GPT disk med en grundläggande eller en dynamisk volym. En grundläggande GPT disk är uppdelad i en skyddande MBR, primär GUID partition och backup GUID partition. Dessa typer av skivor är vanligast på en Windows-system. Dynamiska GPT-diskar ger samma funktionalitet som enkla diskar, men också att du kan skapa flera diskvolymer eller feltoleranta volymer. Båda typerna av volymerna stöder MBR eller GPT-partitioner.

Funktioner

Din GPT disk kan vara så lång som 2 ^ 64 logiska block, där varje block som innehåller 512 bytes. När du skapar partitionerna med en GPT disk, kan du lägga till upp till 128 partitioner. Dock kan dessa storlekar begränsas av Windows-miljö som körs på datorn. GPT-diskar har all information de behöver för att identifiera sina partitionsscheman lagrade på fysiska media, vilket innebär att de inte behöver en Extensible Firmware Interface.


        

Välkommen till dig för att skicka en kommentar:

            
            
            
            

© 2019 Astrixsoft.com | Contact us: webmaster# astrixsoft.com