Vilka typer av CPU fans?

April 19

Medan en dator är i användning, ett antal olika program och processer är i drift på samma gång. Var och en av dessa processer orsakar en liten mängd ström för att passera genom behandlingskärnan (eller kärnor) av datorns processor. På grund av den höga hastigheten av dataflöde genom processorn, kan detta orsaka en hel del värme som skall skapas inom en relativt kort tidsperiod. Med alltför mycket värme kommer processorn och andra komponenter börjar uppleva problem och kommer så småningom stänga eller skadas; behovet av ett sätt att avlägsna värme från processorn är därför uppenbart. Användningen av värmeledande handfat och CPU fläktar bort värme eftersom det är skapat, förhindra dator skador och möjliggör smidig drift. Flera olika typer av CPU fläktar och kylning alternativ finns dock.

Fan-Free kylfläns (luftkyld)

Den mest grundläggande typen av kylning lösning för en CPU är helt enkelt en grundläggande kylflänsen. De har ingen fläkt ansluten, och lita på datorns fall fläkt för att avlägsna den värme som alstras av CPU. De flesta fläktfria kylare har en plast "sleeve" som förbinder kylflänsen och då fläkten, se till att fallet fläkten är oftast fokuserad på att ta bort CPU värme från datorn fallet. Ta bort denna hylsa i allmänhet resulterar i en avmattning av datorn i förekommande fall temperaturen börjar stiga, med tiden kan leda till systemkrascher eller CPU skador.

Fan-Free kylfläns (vätskekyld)

Inte alla fläktfria värmesänkor förlitar sig på fallet fläkt för att avlägsna värme från CPU, dock. Datorer som har en vätskekylning system kommer att ha en specialiserad värmesänka som medger kylmedel att passera genom den, att avlägsna värmen från CPU och returnera den uppvärmda kylmediet till datorns kylvätska lagringstank. Dessa fläktfria kylflänsar erbjuder effektiv värmeavledning, men vätskekylningssystemet kan kräva tillfällig underhåll och vätskenivån observation för att undvika överhettning och andra problem såsom läckage eller algtillväxt.

Integrerad kylfläns och CPU-fläkt

Majoriteten av moderna kylflänsar komma med en CPU fläkt ansluten, vilket gör att värmen kan dras bort från kylflänsen och sprids i datorns hölje eller ut ur höljet genom ventilationshålen. I vissa enheter, kommer CPU-fläkten och kylflänsen vara helt separat och bara hålls samman av klämmor eller skruvar; andra alternativ har en fläkt som finns inuti kylelementet självt. Fläkten drivs av en liten strömsladd som ansluts till moderkortet.

Single-hastighet CPU fläkt

Äldre CPU fans var ofta den enda snabba sort, vilket innebär att fläkten skulle köra med konstant hastighet oavsett hur mycket värme som produceras av processorn. Single-hastighet CPU fans kostar mindre än andra sorter, även om deras kylning inte kan vara så effektiva eftersom de inte kan anpassa sina hastigheter för att kompensera för variationer i CPU och fall värme.

Multi-hastighet CPU fläkt

Multi-hastighet CPU fans har en sensor som gör att datorns moderkort för att övervaka fläktens varvtal och justera dem efter behov. Detta gör det möjligt för fläkten att snurra snabbare när datorn börjar bli varmare, vilket drar mer värme bort från kylflänsen och hålla CPU cool. När datorn går på tomgång och övergripande temperaturer är lägre, kan fläkthastigheten reduceras för att spara el och förhindra onödiga slitage på fläkt komponenter.


        

Välkommen till dig för att skicka en kommentar:

            
            
            
            

© 2019 Astrixsoft.com | Contact us: webmaster# astrixsoft.com