Utvecklingen av processor

November 16

Utvecklingen av processor


Från sugrör maskiner 30 ton till mikroprocessorer storleken på ett öre, har datortekniken i hög grad avancerade sedan 1951. De är billigare och mer produktiva än någonsin. Nu finns i varje aspekt av det moderna livet, är datorprocessorer återfinns i enheter från persondatorer till spelkonsoler till kaffemaskiner.

Tidig historia

De första processorerna var enorma maskiner som var ganska långsamt med dagens mått mätt, men de utgjorde en aldrig tidigare skådad språng i beräkningskraft, som tidigare måste göras för hand. Utveckling på de första digitala datorerna inträffade längs tre huvudsakliga oberoende vägar under andra världskriget. Dessa resulterade i Tysklands Zuse Z3, Turing Komplett datorer utan villkorliga grenar, Englands Colossus Mark 1 och Mark 2, och USA: s Eniac - känd som den första fullt fungerande dator.

Första generationen: Vacuum Tube processorer

Efter andra världskriget, utveckling av datorer tog fart. UNIVAC, designad av principen arkitekter Eniac, var den första datorn för kommersiella ändamål. Endast 46 byggdes och levererades. Dess processor kunde 19.000 operationer per sekund w / 2,25 MHz klocka, och säljs för miljontals dollar. En annan tidig dator var IBM 650, som levererades först 1954. Nästan 2000 producerades under det kommande årtiondet och en halv, för företag, skolor och myndigheter.

Andra generationen: Transistorer

Transistorer, uppfanns 1947, började ersätta vakuumrör så tidigt som 1955. mindre i storlek, var de kända som "minidatorer", men fortfarande krävs flera beståndsdelar och en särskild plats. Ett exempel på sådana datorer var IBM 1401. Ett annat inslag i denna tid var PDP-1, släpptes 1946 med en processor som är jämförbar med 2 kHz - 100.000 operationer per sekund. Denna dator släpptes i begränsade mängder, men det hade en stor inverkan på olika utbildningsinstitutioner, särskilt MIT.

Tredje generationen: Integrerade kretsar / Mikroprocessorer

Integrerade kretsar placera många enskilda enheter av en processor på ett enda chip, så kallade "mikrochips" i praktiken. Mängden transistorer per chip ökade snabbt från tiotals i början av 60-talet till tio-tusentals i mitten av 70-talet. Dessutom, det genomsnittliga priset per integrerad krets sjunkit från 50 $ 1962 till $ 2,33 i 1968, vilket ledde till ett snabbt antagande av datorer i olika verksamheter. Det sista steget i utvecklingsprocessen, med början på 1980-talet och fortsätter genom närvarande var "mycket storskalig integration." Utvecklingen började med hundratusentals transistorer i början av 1980-talet, och fortsätter än flera miljarder transistorer i slutet av det första decenniet i det 21-talet.

Inbyggda system och flera core processorer

Som mikroprocessorer frodats i slutet av 20-talet, har processordesign fortsatt att utvecklas. Flera processorer ha två eller flera behandlingsenheter som arbetar parallellt på en enda chip. Dessutom har mobiltelefoner och andra små enheter har banat väg för "microcontroller" ett chip som innehåller en liten bearbetningsenhet samt en liten mängd minne och integrerade I / O-gränssnitt. Dessa mikroprocessorer kan vara lika stor som en fingernagel eller ännu mindre.


        

Välkommen till dig för att skicka en kommentar:

            
            
            
            

© 2022 Astrixsoft.com | Contact us: webmaster# astrixsoft.com