Hur man lägger specialtecken i en variabel i Perl

April 18

När du tilldelar värden till variabler i Perl, använder du enkla citattecken för att tilldela slutna bokstav data eller dubbla citattecken för att inkludera data som du vill interpolera, till exempel när du använder ytterligare variabler i strängen. Ibland kan du behöva använda specialtecken i variabeln, såsom dubbla citattecken, men använder dem stänger strängen. För att komma runt detta genom att använda det omvända snedstrecket till "fly" tecken. Det omvända snedstrecket berättar Perl program som nästa tecken eller tecken har ett speciellt ändamål, och att du vill att det ska läsa dessa tecken annorlunda än programmet normalt gör.

Instruktioner

1 Öppna ett Perl programfil. Skriv följande kod:

$ Var = "" Hej ", sa jag."

print $ var;

Detta orsakar ett fel eftersom Perl ser de två dubbla citattecken i början och förutsätter strängen öppnas och stängs där. Alla data efter är på sin plats och inte följer korrekt Perl syntax.

2 Ta bort de två föregående rader kod och ersätta dem med följande:

$ Var = "\" Hej, \ "sa jag.";

print $ var;

Perl ser de två snedstreck och vet att karaktären efter varje är en del av strängvariabel och inte avsett att stänga den. Resultatet av utskriftsfunktionen är "" Hej, sa jag. "

3 Skriv följande kod:

$ Var = "Priset är $ 3.";

print $ var;

Perl använder dollartecken som ett specialtecken för att beteckna variabler. Eftersom dubbla citattecken berättar Perl för att interpolera innehållet i strängen, tror Perl som "$ 3" är en annan variabel. I detta fall, har den inget värde, så utsignalen från utskriftsfunktionen är "Priset är."

4 Ta bort de två föregående rader kod och ersätta dem med följande:

$ Var = "Priset \ $ 3.";

print $ var;

Det omvända snedstrecket flyr dollartecken tecken, så produktionen här är "Priset är $ 3." För att slippa undan tecken, kan du använda enkla citattecken för att tilldela ett värde till $ var. Om du gör det berättar Perl program för att ta värdet bokstavligen, så att använda "Priset är $ 3" ​​utan ett omvänt snedstreck före dollartecken är lika med "Priset \ $ 3."

5 Skriv följande kod:

$ Var = "Detta är en n \ nDet är n på en ny rad.";

print $ var;

Även denna variabel värde ser lite förvirrande, det finns faktiskt inget fel med koden. Den "\ n" är en speciell escape-sekvens som talar Perl för att infoga en ny rad. Resultatet av denna utsignal skriver "Detta är ett n" och "Detta är n på en ny rad" på två separata linjer. Den "\ n" inte dyker upp. Perl har andra escape-sekvenser, inklusive "\ t" för en flik, "\ u" för att konvertera nästa tecken till versaler och "\ U" för att konvertera alla följande tecken till versaler tills "\ E" berättar det att sluta.


        

Välkommen till dig för att skicka en kommentar:

            
            
            
            

© 2019 Astrixsoft.com | Contact us: webmaster# astrixsoft.com