Lär dig hur man fixar datorer

August 1

En stor del av den moderna världen drivs av datorer, men de kan vara en nagel i ögat på din sida om de inte fungerar rätt. Någon bekant med datorer kommer att inse att det kan finnas flera olika orsaker till en viss problem, så det tar lite att veta din dator för att kunna fixa det. Fortfarande finns det några användbara steg som du kan följa.

Var att börja

Lär dig hur man fixar datorer


En dator är mycket lättare att åtgärda när den är ren. Ett bra snabbt sätt att rensa upp är att tömma papperskorgen och ta bort tillfälliga Internet-filer. Tillfälliga Internet-filer kan tas bort genom att högerklicka på Internet Explorer, klicka på "Egenskaper" och sedan "Ta bort" under "webbläsarhistorik." Dessa saker kan ta en stund om det har aldrig gjorts tidigare. Ibland om du har tur, är detta allt du behöver göra för att få datorn tillbaka i fungerande skick.

Virus

Om datorn är ansluten till Internet, är du dömd att få en av sina rikliga virus någon gång. Detta bör vara den första kontrollen du gör som virus och spionprogram är ofta mer skada ju längre de lämnas ensamma. Ett knep som kan bli av med ett virus är att köra en "Systemåterställning." Detta kan hittas i "Start" -menyn, "Tillbehör" och sedan under "Systemverktyg" bör du se "Systemåterställning." Det bör gå igenom processen. Om du är säker på att det inte är ett virus eller spionprogram, och din senaste systemåterställningspunkt var länge sedan, kan det vara bättre att inte köra det här steget. Om det inte fungerar, och om du inte är en mycket skicklig datoranvändare, du kommer att behöva få några antivirusprogram för jobbet. Var försiktig med virusprogram du får virus vill dölja sig som virusskydd. Ett bra urval av pålitliga antivirusprogram kan hittas på http://support.microsoft.com/kb/49500 eller annan bra är http://www.safer-networking.org/index2.html. Om man inte bli av med ett virus, även efter flera skanningar, sedan prova en annan. Ett bra sätt att hitta rätt scanner är att först hitta filen som orsakar problem. Du kommer först måste öppna en mapp, gå till "Verktyg" i verktygsfältet och sedan "Mappalternativ". På fliken anser avmarkera "Dölj filnamnstillägg för kända filtyper." Kör en sökning ( "Start" -menyn och "Sök") och välj en avancerad sökning, och väljer att söka efter filer som har lagts sedan den dag datorn började få problem, och skriv ".exe" i filnamnet låda. Alla filer som du inte känner igen, skriver namnet i en sökmotor och leta efter en pålitlig forum med information om filen, vad det är, och om det är ett virus eller inte. Ett vanligt tecken på att ett forum är säker är om webbadressen har något som "nörd" i namnet (jag skojar inte). Leta efter forum som inte har massor av annonser och skräp, och titta på vad folk gjorde för liknande dator symptom. Prova virusskydd som de föreslår. Efter dessa steg, bör viruset vara borta.

Hård eller mjuk

Om det redan är uteslutet att problemet är inte resultatet av ett virus, avgöra om problemet är relaterat till hårdvara (fysiska saker som en mus, moderkort, eller hårddisk) eller programvara (ett datorprogram eller fil). Ibland installerar ny hårdvara kommer att korrigera en programvara fråga eftersom det skriver en korrupt fil i processen. maskinvaruproblem brukar visa upp redan innan datorn startar laddar sitt operativsystem, såsom ett skrapande ljud, rök, pipa från datorns inbyggda högtalaren datorn som talar om att något inte upptäcks, eller helt enkelt inte slå på alls. För alla dessa, är det troligt att något kommer att behöva antingen ersättas eller återansluts. Ett problem med mjukvaran är lite mer besvärlig.

Om det är ett problem med mjukvara, ofta ett felmeddelande kommer att dyka upp av något slag. Detta bör kunna fastställas genom att helt enkelt installera programmet eller filen har problem. Ibland är det ett problem med en förare, som är det program som datorn använder för att kunna använda en del av maskinvaran. Om du inte kan lösa problemet på detta sätt, men du fortfarande tycker att det är något som en korrupt fil, dra ut operativsystemet CD, lägga den i, och få det att försöka reparera datorn.

Rensa din lagen

Lär dig hur man fixar datorer


Om datorn fortfarande inte fast, kan många problem med datorn klaras upp helt enkelt genom att hålla datorn ren. En hel del saker du installerar på din dator kommer att köra något i bakgrunden som verkligen saktar ner din dator, och ibland till den grad att göra saker slutar fungera. De flesta datorer kommer att hålla going strong i många år efter att du får det om du tar hand om den och rensa upp från tid till annan, eller bara hålla den från att bli rörigt. Även minska antalet objekt på skrivbordet skärmen kan öka datorns prestanda.
Stäng alla närvarande öppna filer och program (utom detta fönster), och sedan trycka på "Ctrl", "Alt" och "Delete" på tangentbordet samtidigt. Detta tar upp fönstret Aktivitetshanteraren. Klicka på fliken "Processer" högst upp, och sedan längst ner i fönstret finns en ruta där det står "Processer" följt av ett nummer. Det är antalet program som körs i bakgrunden. Är det antalet från 20 till 35 intervall? Mer än så, och dessa program kan vara orsaken till dina problem. Mer RAM-minne och en bättre processor kan tillåta dig att få mer utan att känna dess effekter, men det är ändå bra att hålla denna ren. Det säkraste sättet att rensa ut detta är att söka efter program som du känner igen (de eventuellt förkortat), och vet vad de är, och beslutar att du inte vill ha dem eller kan leva utan dem, och sedan avinstallera dem. Att avinstallera något, gå till "Den här datorn", "Kontrollpanelen" och "Lägg till eller ta bort program." Om du inte vill ta bort dem och sedan gå till "Start" och "Run" (för Vista, kör en sökning på "run"), och skriv in "msconfig". Klicka på "start" -fliken, och hitta de processer som du inte vill, och inaktivera dem. Dessa kan aktiveras senare om du vill ha dem tillbaka, eller om det fanns fler problem som orsakas genom att inaktivera dem. Vanligtvis bara tre eller fyra av dessa rutor måste kontrolleras (en virusskydd, trådlös enhet, etc.). Förhoppningsvis nu listan processer ganska rensas ut, och datorn fungerar. Om datorn är fortfarande kört fast, sedan tillbaka i Aktivitetshanteraren, titta på processnamn (vanligtvis följt av ".exe") och sätta sina namn i en sökmotor. Leta efter de pålitliga nördiga platser igen, vilket förhoppningsvis kommer att berätta om den processen, om det krävs för att datorn ska köras rätt eller inte, och hur man kan ta bort den om du inte vill det. Många av dem kommer att säga att det är möjligt att filen kan infekteras av ett virus, men som inte bör gälla om du redan kontrolleras för virus. Detta bör lösa problemet.

Sista utvägen

Detta kan faktiskt vara det första du prova om du inte vill ta itu med alla huvudvärken över detta, och bör åtgärda problemet varje gång, om det inte är ett hårdvaruproblem. Detta innebär att formatera om datorn och börja om från början. Om du har filer som du vill behålla på datorn, säkerhetskopiera dem på CD-skivor, USB-minnen, en extern hårddisk, eller sätta i en annan intern hårddisk och kopiera över alla filer och information du vill behålla, eftersom den nuvarande hårddisken kommer att raderas. Ett annat alternativ är att bara köpa en ny hårddisk och installera den som den primära (master) och installera den gamla som den sekundära (slave) hårddisk. När filerna är säkra någonstans annan än den primära hårddisken (och se till att den andra hårddisken är inte ansluten alls, bara i fall) installera det nya operativsystemet.


        

Välkommen till dig för att skicka en kommentar:

            
            
            
            

© 2021 Astrixsoft.com | Contact us: webmaster# astrixsoft.com