Vilka är de olika processorer?

February 23

Vilka är de olika processorer?


Jämförelser mellan processorer kan vara oerhört förvirrande, eftersom båda stora leverantörer använder olika varumärken, och olika modellnummer, för att försöka differentiera sina produkter. Snarare än gå igenom varenda processor specifikation, ett bra sätt att få igenom de typer av CPU är att titta på vilken typ av jobb varje processor gör, och lista vad varje säljare säljer i denna nisch.

server processorer

Server processorer måste göra ett stort antal beräkningar, men varje beräkning är relativt enkel; många av dessa beräkningar måste dra information som är lagrat, modifiera den och skicka tillbaka den till den frågande agenten. Detta innebär att server processorer betonar flera kärnor, och, ännu viktigare, höga nivåer av on-chip minne som kallas "cache". Cache är där processorer lagra temporära data, snarare än skriva ut till RAM eller till hårddisken. Multiple-core design tillåter en CPU till varje handtag en liten uppgift, istället för att vänta en stor CPU att avsluta sina transaktioner. Intels server varumärke kallas "Xeon" serie av processorer. AMD: s server varumärke processorer kallas "Opteron."

Low-Power-processorer

Låg effekt processorer är utformade för budgetdatorer, som ibland kallas "nettops" eller "bärbara datorer" - de är också processorer som är uppskattad för användning i pekdatorer, som Apples iPad. Processorer gör en viss beräkning per watt sätta in dem. Låg effekt processorer körs vid lägre klockfrekvenser med arkitekturer som inte är lika kraftfulla, men som smutta makt. Skillnaden i effektförbrukningen kan vara så extrem som 90 watt för full effekt CPU och under fyra för låg effekt ett. Du kommer inte att kunna göra så mycket med låg effekt CPU, men för saker som att kontrollera e-post och Facebook, de är mer än tillräckligt, och deras reducerade effektuttaget möjliggör mer kompakta system. De är också billigare att driva. Intels strömsnål processor erbjudande är "Atom" serie av processorer. AMD: s strömsnål erbjudande är dess "C-50" och "C-350" serie av processorer. Det finns flera tillverkare som producerar låg effekt processorer bort av ARM-arkitekturen, särskilt Apple, Qualcomm och Nvidia, för pekdatorer. Intel är ute efter att flytta "Atom" processorn i detta utrymme.

Full-Power-processorer

Full effekt processorer är utformade för konsumentkvalitet stationära och arbetsstationer. Från och med denna artikels publiceringsdatum, är Intels nuvarande full effekt dator linje andra generationen "i" -serien, i3, i5 och i7. Aviserade och rullas ut i maj 2011, dessa processorer är i hjärtat av Intels utbud för stationära datorer. I3 är avsedd för lägre prisklasser, i5 är avsedd för mellansegmentet av stationära datorer, och i7 är avsedd för avancerade arbetsstationer och spelfokuserade datorer. Intels tidigare branding konvention processorer var "Core 2" -serien. Full effekt processorer är nästan alltid dual core eller quad core från Intel. AMD: s full effekt processorer använder "Phenom" branding, och är lägre priser, med fler kärnor i denna nisch.

bärbara processorer

Bärbara processorer är i allmänhet samma arkitektur som deras samtidiga generation stationära processorer, kör vid en lägre spänning för att generera mindre värme. De är vanligtvis lägre prestanda än jämförbara stationära processorer. Intel marknadsför idag lägre spänning i3 och i5 processorer för bärbara datorer, och några leverantörer säljer premium i7 bärbara processorer. AMD använder "Turion" varumärke för bärbara processorer. Till skillnad från stationära processorer där AMD ristar en nisch ut sig genom att erbjuda fler kärnor för lägre priser, i bärbara processorer, är minskad strömförbrukning kung, och AMD har inte så mycket marknadsandel. I framtiden, bärbara datorer kör bort av ARM-arkitekturen kan göra inbrytningar; Microsoft har sagt att Windows 8.0 kommer att köras på ARM arkitekturer samt Intel arkitekturer.


        

Välkommen till dig för att skicka en kommentar:

            
            
            
            

© 2022 Astrixsoft.com | Contact us: webmaster# astrixsoft.com