Skillnaden mellan servrar och stationära datorer

June 6

För dem som inte är bekant med datorer, kan skillnaden mellan servrar och arbetsstationer vara förvirrande. Båda är i grunden metalldosor med liknande komponenter, tangentbord, bildskärmar och kablar. Även hårdvaran skiljer sig lite, roller, funktioner av servrar och arbetsstationer är helt annorlunda. En enda server kan hantera förfrågningar om flera tusen personer medan en arbetsstation tjänar vanligtvis en enda person.

Serverroller och funktioner

Serverdatorer är utformade för att lagra och hämta information för många människor samtidigt. De har oftast fler processorer, lagringskapacitet och minne. Deras kontrollprogram eller operativsystem är utformade för att reagera snabbt på förfrågningar från andra datorer, och de flesta processer börjar och slutar på en mycket kort tid.

Workstation roller och funktioner

Arbetsstationsdatorer är avsedda att användas av en enda person för att stödja individens arbetsuppgifter. Dessa datorer har mindre processorkraft än servrar men har flera komponenter Human Interface. Arbetsstationer har oftast bättre tangentbord, större skärmar och multimediakapacitet. Program som är utformade för arbetsstationer, som ordbehandlare, kalkylprogram och videoredigerare, ofta kör i timmar åt gången.

hårdvaru Skillnader

Servrar och arbetsstationer både komma i en mängd olika formfaktorer, men servrar är ofta utformade för att passa i rack fästen där många servrar kan dela makten, tangentbord och bildskärmar. Servrar har ofta ett stort antal processorer, flera disk lagringsenheter och mycket större internminne. Servrar är avsedda att köras i dagar eller veckor utan någon fysisk mänsklig interaktion. De har ofta redundant maskinvara, så att de kan fortsätta att arbeta även när en hårddisk eller minneskort misslyckas.

Arbetsstationer kommer som små torn eller bås som är utformade för att sitta på eller under ett skrivbord, lätt åtkomligt av en person. De har oftast bara en processorchip och endast en hårddisk men har också optiska lagrings och USB-portar för flashminnen och andra enheter.

mjukvaru Skillnader

Kontrollprogrammet eller operativsystem för servrar är ofta baserad på Linux, Unix eller Windows. Dessa operativsystem är utformade för att stödja många användare samtidigt med mindre hänsyn till direkt mänsklig interaktion. Användargränssnittet är funktionella men avskalade så processorer kan fokusera på att betjäna data via nätverksanslutningen. Serverprogramvaran hanterar databaser serverar webbsidor, bearbetar e-post, butiker och hämtar filer eller processer nätverkstrafik.

Arbetsstationer operativsystem är oftast Windows-baserad, med fokus på interaktion med en enda person. Deras primära funktion är att starta andra program, hantera fillagring och hantera nätverkskommunikation. Programvara avsedd för arbetsstationer inkluderar ordbehandling, kalkylprogram, e-post, surfa på webben, multimedia och jobbspecifika verktyg.

Datorer i hemmet

De flesta hemdatorer anses arbetsstationer. Deras primära funktioner liknar kontorsarbetsplatser, läsa e-post, surfa på webben, spåra checkhäfte och skriva anteckningar. Med så många hem har flera datorer, en ny typ av dator, hemmaserver, blir populär, vilket möjliggör centraliserad lagring av bilder, musik och video, samt utför rutin säkerhetskopiering och hantering av systemunderhåll.


        

Välkommen till dig för att skicka en kommentar:

            
            
            
            

© 2020 Astrixsoft.com | Contact us: webmaster# astrixsoft.com