Hur man använder NEF filer med GIMP för Macintosh

September 27

Hur man använder NEF filer med GIMP för Macintosh


Min stora semester gåva till mig var att köpa en ny iMac för min konsultverksamhet. Jag köpte den laddade med minne och 1 TB lagringsutrymme, samt en automatisk backup-system (Time Capsule). Jag visste från min forskning att iPhoto inte skulle klippa det för mig som en bildredigeringsprogram, men ville göra mer forskning om program som Aperture istället för att köpa Photoshop som en reflexmässig reaktion. Jag var glad över att få reda på att GIMP erbjuder en Macintosh-versionen. Nackdelen är att det körs under X-11, som är Macintosh sätt att genomföra X-Windows på en Mac. X-11 laddar automatiskt när du öppnar GIMP och är verkligen osynlig för GIMP användaren, men stänger inte automatiskt när du avslutar GIMP. En av de stora fördelarna är att GIMP gör att du kan öppna en Nikon NEF-fil. Detta var inte ett alternativ under PC-versionen av GIMP. Mac-versionen har en stor NEF import funktion som tillåter dig att öppna filen i GIMP och spara det när du har redigerat en mängd olika bildformat, inklusive okomprimerade TIFF. Här är stegen för att använda NEF-filer med GIMP på en Mac.

Instruktioner

1 Hur man använder NEF filer med GIMP för Macintosh


Välj en NEF-fil för redigering och öppna den under GIMP. Du kan söka efter en fil med File / Open val. När du öppnar filen kommer automatiskt att öppna NEF / RAW fil import nytta. Lägg märke till att filen öppnas med kamera vitbalans och AHD interpolering. Båda dessa kan ändras, och ändringar kommer att dramatiskt påverka bilden. Du har en möjlighet att ändra en hel del bildkvaliteter med importören och spara själv redigera tid när filen öppnas i GIMP.

2 Hur man använder NEF filer med GIMP för Macintosh


Innan du börjar redigera import kvaliteter bilden, kontrollera alternativen genom att klicka på knappen Alternativ längst ned på importören. Observera att du kan ändra importalternativ konfiguration och hur du vill att importören ska bete sig när du öppnar en RAW-fil eller NEF-fil.

3 Hur man använder NEF filer med GIMP för Macintosh


Varje ikon under reglaget PLUS och MINUS HISTOGRAM erbjuder en annan meny med alternativ. På standardmenyn kan du justera vitbalansen och färgtemperatur bilden. Dessa två justeringar kommer att vara de två du får använda oftast när du importerar dina RAW-filer. Du kan justera färgtemperaturen till ett känt värde som glödlampa eller använda ett reglage för att ställa in den manuellt

4 Hur man använder NEF filer med GIMP för Macintosh


Om du väljer ikonen kurvor, kan du justera kurvorna manuellt eller använda reglaget histogrammet att justera kurvorna för ögat. Lägg märke till de olika val import enligt denna flik. Man kan också sätta i en över- eller underexponering värde vid botten av fliken för att kompensera för dåliga exponeringar.

5 Hur man använder NEF filer med GIMP för Macintosh


Fliken Color Matrix erbjuder ett antal justeringar som kräver en viss mängd kunskap och erfarenhet. Du kan ändra återgivnings och lägga färgprofiler. Om du inte förstår färghantering och färglära, är det förmodligen bäst att inte ändra återgivnings och alltid använda perceptuell återgivning (kolla Resurser nedan för att lära sig mer om färg). Du kan också ställa in GAMMA och linjäritet under fliken Color Matrix.

6 Hur man använder NEF filer med GIMP för Macintosh


Genom att klicka på fliken Information kan du ta reda på information om bilden och hur det fotograferades. Du kan ta reda på vilken kamera och objektiv du använt och även bländare och slutartid. Detta är verkligen användbar information och hjälper dig att utveckla en bättre förståelse för hur man väljer ISO, slutartid och bländare för olika fotograferingsförhållanden. När du har gjort alla justeringar, klicka på OK och bilden öppnas i GIMP editorn där du kan avsluta redigera bilden. När du är klar, spara bilden till ett önskat format och ge den ett annat namn än din arkiv originalet.

Tips

  • Kom ihåg att avsluta X11 efter att du har stängt GIMP.
  • Experimentera med alla importinställningar för att få en känsla för baslinjen kameran. Detta kommer att hjälpa dig att göra bättre val när du fotograferar.

        

Välkommen till dig för att skicka en kommentar:

            
            
            
            

© 2021 Astrixsoft.com | Contact us: webmaster# astrixsoft.com