Computer Ethics & piratkopiering

February 22

Computer Ethics & piratkopiering


Dator etik är ett område som studerar utför moraliskt acceptabla åtgärder med en dator. Piratkopiering, vilket innebär att stjäla andras arbete, är inte etiskt acceptabelt. Dator etik förbjuder piratkopiering metoder och kräver att användarna välja ett etiskt alternativ.

Kostnaden ursäkt

Programvaru pirater kan stjäla programvara eftersom de inte har råd att köpa programvara. Detta är inte en etisk ursäkt. Det är ofta gratis alternativa tjänster som tillhandahåller den mjukvara som användarna behöver. Till exempel ger öppen källkod operativsystem GNU / Linux ett gratis alternativ till Microsoft Windows. Det finns också gratis och delbar alternativ till andra program, som Open Office fungerar som en fri ersättning för Microsoft Office.

Att skada Creative Artists

Piratkopiering skadar upphovsmän. Spelprogrammerare, programvara skapare, och andra personer skapar datorprogramvara mot betalning. Piratkopiering är motsvarigheten till smyga in en biograf utan att köpa en biljett. Det är inte etiskt att stjäla en tjänst. Enligt Business Software Alliance, med hjälp av programvara på fler datorer än en köpare har köpt licenser för är också anses piratkopiering.

Piratkopiering avskräcker skapare

Piratkopiering avskräcker fortsatt skapande arbete. Om en programmerare inte får inkomster för att skapa ett nytt program affärssystem eller en ny version av Microsoft Windows, minskar detta incitament för programmerare att skapa ytterligare programvara i framtiden. Detta kräver inte att mjukvara kan användarna köpa programvara, som vissa programmerare skapa ad stöds programvara, eller skapa fri programvara subventioneras av andra företag, såsom Sun Microsystems, som nu är en del av Oracle. Statliga och universitet programmerare kan också ge till allmänheten, eftersom deras programmerare betalas genom skattepengar, så att de inte kräver ytterligare betalningar från konsumenter att fortsätta sitt arbete.

Derivat och Plagiat

Det är inte etiskt att skapa härledda arbeten som är mycket lik befintliga program. Till exempel, att skapa en klon som är exakt densamma som en annan program är inte etiska. Detta liknar plagiat, som programmerare har stulit datorn koden annat program. Programvara innehåller ofta upphovsrättsskyddat tecken, till exempel Sonic the Hedgehog och dataspel programmerare kan inte etiskt skapa nya Sonic spel utan att få tillstånd från företaget som äger upphovsrätten till Sonic, Sega.

Kontrakt Överträdelser

Piratkopiering bryter kontrakt. Ett datorprogram kan innehålla ett licensavtal för slutanvändare, eller en EULA, som förbjuder kopiering eller spridning av programvara. Det är etiskt försvarbart att hederskontrakt. Vissa program är licensierad under Public License GNU. Det är acceptabelt att dela denna programvara på grund av avtalsvillkoren. GNU Public License förbjuder programkod skriven för allmänheten från licensiering för begränsad användning i kommersiella program som begränsar fritt utbyte. Etiska programmerare bör använda alternativa licens, BSD, eller Berkeley Standard Distribution, som medger tillsatsen av allmänt tillgängliga kod copyright begränsat program.


        

Välkommen till dig för att skicka en kommentar:

            
            
            
            

© 2023 Astrixsoft.com | Contact us: webmaster# astrixsoft.com