Parallell vs. seriella anslutningar

June 1

Parallella och seriella nätverksanslutningar finns alternativa metoder för att flytta data mellan datorer, eller från en dator till en extern enhet. Under de första åren när persondatorer såldes till allmänheten, tävlade parallella och seriella anslutningar som den bästa metoden för att ansluta kringutrustning, men moderna kommersiellt tillgängliga anslutningar nästan helt använda seriella anslutningar. Parallellkoppling används fortfarande för stora datorinstallationer och specialiserade uppgifter.

Serial och Parallel

Serie- och parallell kan visualiseras som alternativa metoder för att bygga vägar. En seriell anslutning är en enda-lane road, med alla data som rör sig fram och tillbaka längs en enda kanal för varje riktning. En parallellkoppling är mer som en motorväg, där det kan vara åtta eller fler filer i vardera riktningen flyttar trafiken.

Parallella fördelar och nackdelar

Parallellkoppling har en uppenbar fördel i att mer trafik kan flyttas genom en större samling av kanaler; åtta körfält motorväg är uppenbarligen bättre än en enda bana. Däremot kan vem som helst som någonsin har fångats i en trafikstockning se problemet med flera banor. Precis som bilar byta fil kan bromsa trafiken i flera kanaler, kan elektriska störningar orsaka liknande hastighetsproblem när höghastighets parallell trafik skickas över samtidiga anslutningar. Parallellt förblev konkurrenskraftig i tidiga datorer när nätverksstyrenheter kunde inte skicka stora mängder trafik, men var oförmögen att hänga datorer fick möjligheten att skicka mer trafik i varje kanal.

Fördelar med Serial

Seriella anslutningar är lättare för datorer för att upprätthålla och enklare att arbeta med, som en enda seriell anslutning skall innehålla uppgifter för endast ett nätverk eller perifer ändamål. I vissa fall, seriella styrenheter kan replikera fördelarna med parallella nätverksanslutningar genom interfolie flera begäranden till en enda seriell ström av data; detta inträffar när du använder en dator för att spara en fil på hårddisken medan du spelar musik från samma hårddisk. Återigen använder vägen analogi: åtta körfält av trafik låter bra, men om de åtta körfält endast rör sig 20 mph, kommer det att bli en mycket långsammare väg än en enda körfält med en hastighetsgräns på 500 km / h.

Massivt parallella Communications

Parallell kommunikation används fortfarande för specialiserade dator ändamål, men dessa är i allmänhet inte utsätts för en användare av handelsutrustning. Parallella rester snabbare än serie när problemen med förorening flera kanaler kan lösas, kan så stor datorutrustning använder parallell kommunikation för att maximera varje komponent. Parallell kommunikation används också i "massivt parallell" computing, där en enda dator uppgift bryts ner över hundratals eller tusentals datorer att arbeta på ett problem samtidigt.


        

Välkommen till dig för att skicka en kommentar:

            
            
            
            

© 2021 Astrixsoft.com | Contact us: webmaster# astrixsoft.com