5 Regler för Internetsäkerhet

July 3

Informationen skickas via Internet runt om i världen vid hastigheter tidigare trott otänkbart, allt på en enda knapptryckning. Men precis som alla teknik, har denna potential på gott och ont. En hel underjordisk för identitetsstöld förstärker den mörka sidan av Internet-ekonomin. Att hålla dig säker i denna tid av omedelbar kontakt kan vara en överväldigande utsikt, men du kan vara en mycket säkrare genom att hålla några grundläggande regler i åtanke.

1. Använd sunt förnuft

Du behöver inte lämna ditt kort dörren olåst med dina nycklar i tändningen, ge ditt personnummer till främlingar eller låta expediten i affären dra ditt kreditkort fem gånger. Använd samma typ av sunt förnuft förhållningssätt till Internet. Det finns inget magiskt om cyberrymden: Om något låter för bra för att vara sant, är det inte sant.

2. Skydda din identitet

Någon kan förstöra ditt liv om de får tillräckligt med information om dig --- de kan använda ditt kreditkort, ta ut inteckningar i ditt namn och även rama in dig för brott. Det är därför det är viktigt att skydda din personliga information. Skicka aldrig någon personlig information via e-post eller snabbmeddelanden; inte ens till dina vänner. E-post och snabbmeddelanden är osäkra och kan inte lita på med artister som bankkontonummer. När du köper produkter på nätet, se till att säljaren gör transaktionen säkert med SSH eller en liknande teknik.

3. Använd en brandvägg

Brandväggar är som hänglås; dörrens lättare att använda utan ett men inte särskilt säker. Brandväggar berätta vilka program på datorn ansluter till nätverket och tillåter dig att stoppa dem från att göra det om det behövs. Att använda dem på ett effektivt sätt kräver att du veta vilka program som körs på datorn och vilka som ska ha tillgång till Internet. Efter ett tag får du lära dig vilka program gör det, och du kommer att kunna upptäcka och blockera virus med upp din Internet-anslutning.

4. Använd Antimalware Software

Virus och spionprogram är farliga eftersom de körs i bakgrunden på din dator utan din vetskap. En väl utformad virus kan äventyra din information oavsett din annars kunniga säkerhetsvanor. Om du kör Microsoft Windows, helt enkelt vara ansluten till Internet är tillräckligt för en infektion; vara noga med att använda och regelbundet uppdatera virusprogram. Det är bäst att leta efter ett antivirusprogram som fungerar för dig, och det finns några fria dem tillgängliga (se Resurser). Spionprogram, en separat typ av skadlig kod som också kan äventyra ditt system, skall också skannas för (se Resurser).

5. Använd skyddat trådlöst

Fri trådlös är bra för att titta upp riktningar på Google Maps i en bensinstation parkeringsplats, men kom ihåg: Du har ingen aning om vem annan använder nätverket eller om det går att lita på. Aldrig få tillgång till ekonomiskt känslig information, såsom din bank eller PayPal-konto, på ett oskyddat trådlöst nätverk. Dessa nätverk är okrypterad, vilket innebär att hackare med ingenting mer än en bärbar dator kan enkelt avlyssna din användarnamn och lösenord. Använd dessa fria åtkomstpunkter med försiktighet, och rädda bank för ett krypterat nätverk eller en kabelanslutning.


        

Välkommen till dig för att skicka en kommentar:

            
            
            
            

© 2023 Astrixsoft.com | Contact us: webmaster# astrixsoft.com