Vad är en processor Cache?

July 2

Vad är en processor Cache?


Processor cache är en form av höghastighetsminne kan leverera data snabbare än datorns systemminne. När den behöver en given bit information, kontrollerar processorn fickminnet innan någon annan lagringskomponent.

Fungera

Cache håller på att informationen senast används av en processor. Eftersom cachen ligger på eller i närheten av processorn, kan det leverera datum till processorn snabbare än RAM och mycket snabbare än hårddisken.

typer

Enligt Smart Computing, är L1 den snabbaste typen av cache, som ligger på CPU själv. L2 är sekundär cache. Den är större än L1 och belägen mellan CPU och RAM. L3-cache sitter också mellan processorn och RAM, men är långsammare och större än L2.

Konfiguration

De flesta moderna processorer har mer än en kärna. De som gör ofta har en L1 och L2-cache för varje kärna och en enda L3-cache som delas av alla kärnorna.

Storlek

Ju större cachen, desto mer data processorn kan komma åt på snabbast möjliga pris, och bättre dess prestanda. Från och med 2010, har världens snabbaste stationära processor 256K L2-cache på var och en av sina kärnor och 12 MB L3-cache.

Historia

Den första processorn att placera en cache direkt på processorn dö var Intels 486. Släpptes 1989, i inne 8KB cache.


        

Välkommen till dig för att skicka en kommentar:

            
            
            
            

© 2021 Astrixsoft.com | Contact us: webmaster# astrixsoft.com