Intel Pentium History

October 14

Intel Pentium History


Namnet "Pentium" har större varumärkeskännedom än någon annan processor i historien. Pentium började sitt liv i 1993 och var ständigt förbättrats till dess pension år 2008. Även i dag, många av datorerna som används fortfarande har en processor som bär den berömda tält.

Pentium ( "Classic")

Den ursprungliga Pentium-processor släpptes med en initial maxhastighet på 66 MHz. Tack vare en massiv reklam blitz blev Pentium ett begrepp nästan över en natt. Nära slutet av Pentium körning, introducerade Intel en ny version av chipet terar MMX, en ny instruktionsuppsättning. Dessa instruktioner möjliggjorde chip för att utföra operationer såsom kodning digital musik snabbare. MMX är fortfarande i Intel-processorer idag.

Pentium II

Pentium II började sitt liv i form av en annan processor, Pentium Pro. Alla processorer använder en typ av minne som kallas cache-minne; cache är mycket snabbare än system-RAM, och det bidrar till att påskynda en dator genom kö flera kommandon, vilket gör att processorn att arbeta mer och invänta instruktioner mindre. Med den klassiska Pentium-processor, var cache-minne installerat i uttag på moderkortet. Pentium Pro gjort cachen en del av processorn själv. Detta gjorde Pentium Pro en extremt snabb processor, men tekniken var inte redo för massproduktion. Om det fanns ett fel i processorn eller cache, hade hela paketet kasseras, vilket resulterar i en mycket dyr, produkt med låg avkastning. Pentium II överbrygga klyftan mellan Pentium och Pentium Pro, genom att placera processorn och cachen separat på ett kort, som kan installeras i ett moderkort kortplats. Pentium II tillverkades 1997-1999 och hade en maxhastighet på 450 MHz.

Pentium III

Pentium III debuterade 1999 vid utgångshastigheter på 450 till 500 MHz och, i början, var mycket lik Pentium II. Den använde samma slitsade formfaktor, med processorn och cachen på samma kort. Men Pentium III ingår en ny instruktionsuppsättning, kallas SSE. Liksom MMX i Pentium II, SSE gjort vissa operationer mycket snabbare --- i detta fall, floating-point matematik. Men detta var bara ett steg i utvecklingen. Revolutionen kom med den andra generationens Pentium III, med smeknamnet "Coppermine". Copper lyckades krympa elementen i processorkärnan från 250 nm till 180 nm, vilket gör att Intel att placera cachen inne i processorn med minimala defekter. Denna ökade effektivitet Pentium III, och det var en enorm framgång till dess pension år 2003. Sluthastigheten nås av Pentium III var 1400 MHz.

Pentium 4

Med Pentium III, lärde Intel något: Folk älskar höga klockfrekvenser. Således, för Pentium 4, företaget för att utforma ett chip som kan rampas upp till otroligt höga hastigheter, även på bekostnad av effektivitet. Detta orsakade en del bestörtning bland datorentusiaster då Pentium 4 släpptes första gången 2000 vid utgångshastigheter på 1400 och 1500 MHz, som Pentium 4 var faktiskt långsammare än Pentium III och AMD Athlon i många tillämpningar. Men Intel var bara värmer upp --- bokstavligen! Under produktionen löpa 2000-2008, Pentium 4 vunnit i hastighet till en fantastisk högst 3800 MHz. Pentium 4 hade blivit en skrikande snabb processor, men det krävs en genomarbetade kylsystemet på grund av den intensiva värme som det produceras, och det aldrig funnit stor framgång i bärbara datorer på grund av tung batteriet laddas ur. För sin nästa processor skulle Intel ser fram emot genom att titta tillbaka.

Pentium M

Pentium M, produceras 2003-2008, är hittills den sista processorn att bära Pentium namn. Den skapades för att lösa ett problem: Intel hade svårt att konkurrera på den bärbara marknaden. Värmen och effektförbrukningen hos Pentium 4 var inte bidrar till en långvarig anteckningsbok. Pentium M kombinerade effektiviteten i Pentium III med de avancerade funktionerna i Pentium 4, vilket resulterar i en processor som var otroligt snabb med låga effektbehov. I benchmark-tester, stod Pentium M toe-till-tå mot Pentium 4 vid mycket högre klockfrekvenser, som markerar början på slutet för Pentium 4. Intels nästa processor, Core, är baserad på Pentium M, men inte dela sitt namn.


        

Välkommen till dig för att skicka en kommentar:

            
            
            
            

© 2022 Astrixsoft.com | Contact us: webmaster# astrixsoft.com