Olika typer av CPU Sockets

May 24

Olika typer av CPU Sockets


En av de viktigaste komponenterna i en dator är CPU, eftersom det är den komponent som behandlar alla data för varje program. CPU: n ansluts till CPU-uttaget på datorns moderkort, låser den på plats och ansluter den till varje annan komponent i datorn. Intel och AMD, de två ledande tillverkare av dator CPU vardera har flera olika CPU mönster som kan användas i datorer; som ett resultat finns det flera olika CPU-uttag som du kan hitta på moderkort. Som en CPU inte kan användas utan rätt typ av uttag, matcha processorn till moderkortets uttag är viktigt att bygga eller uppgradera en dator.

Olika typer av CPU Sockets

CPU-sockeln ansluter processorn till moderkortet

Syftet med CPU Sockets

CPU-uttaget på ett moderkort tjänar två syften. Den första är att tillåta överföring av data till och från processorn. Stift som är fästa antingen CPU eller till uttaget själv, anslut interna processkomponenterna i processorn till anslutningar krets, innesluten i CPU-sockeln. Dessa anslutningar kan data från varje komponent på moderkortet för att sändas till CPU för bearbetning och avkastning.

Det andra syftet med en CPU-uttaget är att skydda CPU och datorn mot skador. När en CPU har satts in i uttaget, är uttaget stängd. Stänga uttag låser CPU på plats, vilket förhindrar den från att röra sig eller tas bort från CPU-sockeln tills den har låsts upp. Om processorn skulle kunna flytta, kortslutning eller skador på stiften som tillåter dataöverföring kan uppstå.

PGA Sockets

PGA uttag stödja användningen av CPU som har en Pin Grid Array arkitektur. Med PGA CPU, är anslutningsstift monterade i CPU och koppla in motsvarande hål i uttaget för att tillåta CPU att ansluta till moderkortets kretsar. Antalet stift på CPU kommer att variera beroende på vilken typ av uttag som den särskilda processorn använder och kommer att arrangeras i ett visst mönster, så att processorn endast kommer att kunna ansluta till uttag i en riktning.

Vissa PGA uttag använder en metod som kallas ZIF eller "Zero Insertion Force", där processorn kan anslutas utan att behöva trycka den på plats; låsningen av hylsan tillsluter hålen runt stiften för att få kontakt. Detta skapades för att lösa problemet med stift är böjda vid försök att infoga processorer.

LGA Sockets

LGA uttag stödja användningen av CPU som har en Land Grid Array arkitektur. Med LGA CPU, är anslutningsstift monterade i sockeln och processorn har ett rutnät av kontakter som låg på stiften. Låsning av CPU i uttaget görs på ett sådant sätt att den släpper ut en liten mängd nedåtriktad kraft på CPU, vilket garanterar en god anslutning med stiften.

Intel kontakttyperna

Intel har skapat ett antal uttag för att stödja produktlinjer som deras Pentium-serien ", Core2 serien, och i7-serien av processorer. Som Intel-processorer har blivit mer avancerade, har antalet stift på processorerna ökat och äldre socket typer har blivit oförenligt med nya processorer. De vanligaste Intel uttag som fortfarande är i bruk inkluderar Socket 478 för Pentium IV och Celeron-processorer, uttag 771 och 775 för Pentium D, Celeron D och Core2 Duo och Quad processorer, och Socket 1366 för Core i7 produktlinje .

AMD Socket Typer

AMD har skapat flera uttag typer samt, om många av sina hålor är bakåtkompatibel med tidigare CPU-typer på grund av liknande CPU-arkitektur över flera produktlinjer. De vanligaste AMD uttag som fortfarande är i bruk inkluderar Socket A för Athalon och Duron CPU: s, Socket AM2 för Athalon 64 och Semperon processorer, Socket AM2 + för Phenom och Athalon 64 produktlinjer, och Socket F för Opteron och Athalon 64 7x processorer.


        

Välkommen till dig för att skicka en kommentar:

            
            
            
            

© 2020 Astrixsoft.com | Contact us: webmaster# astrixsoft.com