Vad är File Transfer Protocol FTP?

November 27

Vad är File Transfer Protocol FTP?


File Transfer Protocol - eller FTP - är ett språk och metodik bakom överföring av information mellan datorer. FTP är en naturlig del av Internet Protocol Suite - TCP / IP - som definierar den nuvarande strukturen av Internet. Internet Protocol Suite består av fyra skikt: länkskiktet, Internet skiktet, transportlagret och applikationslagret. FTP är en del av applikationslagret.

Historia

RFC 114, publicerad April 16, 1971, är den första specifikationen av File Transfer Protocol. Detta föregår utvecklingen av TCP / IP och den moderna Internet. Den tidigaste versionen av FTP var till stor del en del av ARPAnet, föregångaren till Internet, och under förutsättning för filkopiering mellan flera utvecklings datorer. Flera ändringar av protokoll resulterade i RFC 959, som publicerades i oktober 1985, som fortfarande är aktuell FTP standard.

Fungera

FTP kan dataduplicering mellan två eller flera fjärranslutningar som är verksamma i en klient-server relation. Måldatorn, servern, sänder data till den begärande maskinen, kunden. Flera kunder kan få tillgång till servern samtidigt. Förutom att ladda ner information från servern, kan kunder med lämpliga åtkomstnivåer överföra filer tillbaka till servern. Att underlätta överföring av data, är två anslutningar görs mellan klienten och servern. Den första anslutningen - på port 21 - är kontrollanslutningen, eller protokoll tolk anslutning. Servern kommer att "lyssna" för inkommande styranslutningar här från klienter. Den andra anslutningen - på port 20 - är dataförbindelsen. Den bildas när en styranslutning är etablerad och sändbegäran data sänds och bekräftade.

Funktioner

File Transfer Protocol har flera datarepresentation lägen, inklusive ASCII och binär - eller "image" - lägen. Binärt läge är en perfekt kopia av varje byte, medan ASCII-läge omvandlar tecken i 8-bitars ASCII före sändning. ASCII-läge bör inte användas för att kopiera filer som innehåller numeriska data. Utöver dessa data lägen, FTP-program tillåter ofta två typer av anslutningslägen, passiva och aktiva. Passivt anslutningsläge finns för kunder som inte kan acceptera inkommande TCP-anslutningar; aktiv anslutning läget kan kunden att skicka hamnen och IP-adress man vill använda för anslutningen.

typiska användningsområden

Programvaran använder FTP standard för att kopiera webbsidor från lokal till fjärrservrar, ladda upp och ladda ner filer, installera program på webbsidor och överföra data mellan datorer. FTP är inte bara ett språk eller syntax för att kopiera filer, men är en komplett standard som inkluderar hårdvarukonfiguration och många viktiga delar av nätverksdesign. Dussintals program, både öppen källkod och kommersiella existerar för användare att enkelt manipulera filer på distans med FTP.

Framtiden för FTP

FTP, som beskrivs i RFC 959, inte innehåller en omfattande säkerhetskomponent. Framtida versioner av FTP, såsom RFC 2228, förlänga protokollet med större säkerhetsfunktioner. Den andra stora förslag, RFC 2428, inkluderar stöd för IPv6. FTP är fortfarande den dominerande protokollet för att kopiera data via Internet TCP / IP-standarden.


        

Välkommen till dig för att skicka en kommentar:

            
            
            
            

© 2021 Astrixsoft.com | Contact us: webmaster# astrixsoft.com