Skillnaden mellan IDE och SATA II-hårddisk

November 23

Skillnaden mellan IDE och SATA II-hårddisk


Hårddisk teknik har haft många förändringar under åren. Hela våningar i kontorsbyggnader som används för att ägnas åt att lagra den mängd data som nu kan lätt ryms i fickan. Under de senaste åren har hårddisk teknik byts en gång igen. IDE eller parallell ATA har ersatts av den nya standarden, Serial ATA eller SATA. SATA har några upprepningar av enheter, SATA och SATA II. SATA-enheter erbjuder många förbättringar jämfört med IDE-enheter.

Gränssnitt

IDE och SATA-enheter är inte utbytbara utan adapter. IDE-enheter använder en 40-stiftsbandkabel som kan ansluta upp till två enheter. SATA använder en mycket mindre 7-stiftskabel som endast kommer att möjliggöra en enhet anslutning. IDE-gränssnittet körs parallellt medan SATA-gränssnittet körs i serie. Parallellkoppling är när data skickas i grupper jämfört med seriella anslutningar med en enda ström av data. När data sänds i parallellanslutningar, kommer den mottagande änden måste vänta på att alla dataströmmar att anlända innan den kan behandlas; Men, seriella anslutningar kan ha data strömmas med bara en anslutning och eliminera fördröjningen.

ström~~POS=TRUNC

IDE-enheter använder en vanlig 4-pin Molex strömanslutning finns på nästan alla dator nätaggregat. SATA-enheter använder en ny strömanslutning som har en 15-stiftskontakt. SATA har en ny strömanslutning för ett antal skäl. I stället för standard 5v eller 12v i Molex kontaktdon, SATA-strömkontakter har också en 3.3V linje. Den SATAs nya strömkontakt möjliggör också hot-plugging eller koppla in strömmen medan datorn är påslagen. Detta åstadkoms genom att ha en jordkontakt som är längre så den ansluter först.

Dataöverföringshastigheter

Eftersom SATA-enheter är nyare, de har nyare teknik. IDE-enheter varierar i dataöverföringshastigheter från 33 MB / s till 133 MB / s. SATA-enheter finns i dataöverföringshastigheter på 150 MB / s för SATA I och 300 MB / s för SATA II. Dataöverföringshastigheter är inte den enda mätaren för hastighet när det gäller hårddiskar. Hårddisk söktid är också en viktig faktor att tänka på när man jämför hastigheter enheter. Hårddisk söktid beror på själva enheten och är inte begränsad av den typ av gränssnitt.

Command Queuing

En av de största fördelarna med SATA och SATA II-enheter över IDE är möjligheten för SATA-enhet att ha flera kommandon inom enheten samtidigt. SATA-enheter kommer att lagra kommandon för att utföra dem på ett mycket mer logisk väg baserad på hastighet och prestanda i stället för som kommando först. IDE-enheter arbetar på en FIFO-metoden för hantering av kommandon. FIFO står för först in, först ut. IDE-enheter kommer att utföra kommandon i den ordning de tas emot.

hot swapping

SATA-enheter har förmågan att vara snabbväxling. Eftersom SATA och SATA II-enheter använder en ny typ av strömkontakt, de kan vara inkopplad medan datorn eller strömförsörjningen är på. IDE-enheter kan endast användas som en snabbväxling enhet om de används på insidan av en snabbväxling adapter. IDE-enheter har inte denna funktion inbyggd.


        

Välkommen till dig för att skicka en kommentar:

            
            
            
            

© 2020 Astrixsoft.com | Contact us: webmaster# astrixsoft.com