Vad är en IDE Controller?

April 28

Integrated Drive Electronics, förkortat IDE, är ett datorgränssnitt används för att ansluta lagringsenheter till persondatorer. IDE är också känd som Parallel ATA (PATA), ett namn som tilldelats gränssnittet retroaktivt, efter utgivningen av en nyare drivteknik som kallas Serial ATA (SATA). IDE-styrenheter möjliggöra en lagringsenhet för att kommunicera med processorn, eller centralenhet, och prioritera läs- och skrivprocessen.

Grunderna

IDE-gränssnittet finns på moderkortet är ibland till som IDE-styrenheten, men den faktiska IDE-styrenheten är belägen på ett kretskort, eller styrkortet, som finns i lagringsenheten i sig. IDE-gränssnittet på moderkortet, å andra sidan, kallas en värdbussadapter, eller värdadapter. IDE-styrenheten möjliggör en lagringsanordning för att kommunicera med CPU, eller processorn, via den perifera bussen.

kompatibla enheter

Hårddiskar, optiska enheter och diskettenheter kan alla komma med IDE-styrenheter. IDE-styrenheter, dock inte längre finns i de flesta moderna hårddiskar eller optiska enheter. SATA är en diskkontroller som ersätter IDE och är nu vanligt i moderna lagringsenheter. SATA-styrenheten är både snabbare och erbjuder fler funktioner än IDE. Vissa avancerade lagringsenheter använder också en Small Computer System Interface (SCSI), som också erbjuder en snabbare maximal genomströmning än IDE.

Fungera

En IDE-styrenhet kan konfigurera en enhet som master eller en slavenhet. Datorn ser huvudenheten som huvudenhet och slavdrivenheten, som sekundär enhet. I allmänhet, huvudenheten innehåller operativsystemet, medan slavdrivenheten används för datalagring. Trots den termer "master" och "slav", herreanordningen har ingen kontroll över den slavenhet. Villkoren i stället för att definiera vilken enhet får prioritet när man läser och skrivning av data.

Konfiguration

Koftor och bygelstiften, som finns på baksidan av en IDE-hårddisk eller optisk enhet, bestämma hur en IDE-styrenheten kommunicerar med datorn. Bygelstiften på baksidan av en IDE-enhet finns ofta i grupper om åtta. En bygel - ett plastlock som är ungefär lika stor som två byglar - omfattar ett par tappar som finns på baksidan av enheten. Byglarna omdirigera de elektriska kretsarna i enheten för att konfigurera enhetens läs-skriv prioritet. Jumper konfigurationer varierar från enhet till enhet.


        

Välkommen till dig för att skicka en kommentar:

            
            
            
            

© 2020 Astrixsoft.com | Contact us: webmaster# astrixsoft.com