Vad är VGA och QVGA?

January 28

Vad är VGA och QVGA?


När man tittar in i sfären av display-teknik, kan du komma över omnämnanden av "VGA" och "QVGA." I många avseenden är de två begreppen relaterade - både hänvisar till en resolution standard som används för digitala displayer. Men VGA avser även specifika hårdvaruteknik, medan QVGA är nästan uteslutande används till resolution standard.

VGA

Video Graphics Array (VGA) standarden har utvecklats av IBM 1987. Utformad som ett standardiserat bildskärmsgränssnitt, nästan alla moderna skärmar är utrustade för att ansluta via detta system. VGA-kompatibla bildskärmar ansluta till en dator via en trapetsformad 15-stiftskontakt. VGA är också en tillhörande skärmupplösning standard, visar bilder på en datorskärm med en maximal upplösning på 640 gånger 480 bildpunkter. VGA skulle utgöra grunden för många reviderade former av standarden, inklusive "Super" VGA, mer känd som SVGA. SVGA kan visa högre upplösning, såsom 800 pixlar med 600 pixlar och även 1024 pixlar med 768 pixlar.

QVGA

Quarter Video Graphics Array (QVGA) är en upplösning standard som härrör från VGA, även om dess gränssnitt teknik och chipset inte är relaterade till den äldre standarden. Den har fått sitt namn från sin upplösning, 320 pixlar med 240 pixlar. Denna resolution är en fjärdedel så stor som den ursprungliga VGA-upplösning standard introducerades av IBM, 640 gånger 480 bildpunkter. Till skillnad från de flesta skärmar som använder en liggande eller horisontell stil orientering, QVGA skärmar använder vanligtvis en stående eller vertikal orientering.

VGA Tillämpningar

VGA används normalt i datorskärmar och andra relaterade bildskärmar. Standarden har sett mindre användning till förmån för högre upplösning format som SVGA under de senaste åren. Ändå fortsätter format för att njuta av nästan universell integration på hårdvara, vilket gör de flesta äldre bildskärmar framåt kompatibla med de flesta moderna datorsystem. VGA-kablar är också ibland används för att koppla en inmatningsenhet som en spelkonsol med en återgivnings som en datorskärm eller TV.

QVGA Tillämpningar

På grund av karaktären av sin lilla upplösning är QVGA används nästan uteslutande i handhållna enheter. Dessa inkluderar telefoner, kameror och handhållna spelsystem. Detta medium är ofta föredraget för dess kompakta storlek och utrymmeseffektivitet, när två bestämda must hantera små handhållna enheter. Denna användning i mobila enheter är varför upplösningen typiskt visas i stående format.


        

Välkommen till dig för att skicka en kommentar:

            
            
            
            

© 2022 Astrixsoft.com | Contact us: webmaster# astrixsoft.com