Vad är en processor Chip?

August 30

En modern dator chip är en liten bit av kisel etsas med miljontals transistorer. Datorchip kallas en mikroprocessor, eller central behandlingsenhet (CPU), som tolkar programinstruktioner. Stationära datorer, bärbara datorer och servrar använder mikroprocessorchips för att hantera matematiska beräkningar och köra program. Den viktigaste programvara som den CPU: n körs är operativsystemet.

Fakta

Under det tidiga 1970-talet, fick Intel 4004 mikroprocessor popularitet för att kunna lägga till och dra ifrån fyra bitar data i taget. Det var den första mikroprocessorn som används i bärbara elektroniska räknemaskiner.

Datorindustrin har förändrats avsevärt sedan den första mikroprocessorn infördes. Idag är de flesta persondatorer köras på 32-bitars processorer, men 64-bitarsprocessorer är snabbt på att bli en trend. Fördelarna är mer minne och kraften att behandla data 5000 gånger snabbare än föråldrade processorer.

Även flera företag konkurrerar att producera effektivare och kraftfulla mikroprocessorer. Konsumenterna kan antingen uppgradera sina processorer eller köpa nya datorer med högre hastigheter, lägre energiförbrukning och utökad dataprestanda. Till exempel tar innovativa hyper-threading teknik fördel av tomgång processorkraft för att förbättra multitasking prestanda. Operativsystemet ser CPU som två processorer och utför uppsättningar av instruktioner parallellt.

Livslängd

Livslängden på en CPU är cirka fem till sju år. Nästan alla, detaljhandeln processorer har en standardgaranti från tillverkaren som vanligtvis går ut efter tre år. Processorer är mycket tillförlitliga och sällan misslyckas. Om din CPU slutar arbeta, särskilt när du använder ett program, kommer inte sparats och tillfälliga data förloras.

När processorn utför en uppgift, det lagrar och styr temporära data i Random Access Memory (RAM) moduler. Om processorn slutar fungera, tömmer RAM data. Endast permanenta data kommer att finnas kvar på hårddisken.

Fungera

När du startar datorn, börjar mikroprocessorn exekvera flera instruktioner som hittas i BIOS (Basic Input / Output System). BIOS kontrollerar hårdvaran för fel och laddar operativsystemet. Denna rutin kallas POST (Power On Self Test).

Betydelse

Du kan avgöra om ditt datorsystem laddar ordentligt genom att lyssna för pipkoder som BIOS gör under POST. De signaler är lätta att tolka och varnar dig när processorn eller moderkortet misslyckas. Om du inte har en beskrivning av pip koder till hands, surfa på Internet och söka efter en lista över pip koder för just din BIOS.

Varning

Innan du köper en processor för din dator, alltid kontrollera moderkortet manual för information om rätt typ av processor för en uppgradering. Om du har en äldre moderkort, kanske du inte kan ta bort processorn.


        

Välkommen till dig för att skicka en kommentar:

            
            
            
            

© 2021 Astrixsoft.com | Contact us: webmaster# astrixsoft.com