Logikkortet Vs. Moderkort

July 29

Logikkortet Vs. Moderkort


Gör-det-själv-PC-byggare är bekant med en dators moderkort som den primära komponenten som de ansluter praktiskt taget varje annan intern komponent. Apple Computer hänvisar till den primära komponenten i sina datorer som ett logikkort. Dessa två villkor är praktiskt taget utbytbara nu, men det finns subtila skillnader som är mer uttalad hos äldre modeller.

Moderkort

En datorns moderkort ansluter alla dess komponenter, inklusive dess CPU, RAM, nivå 2-cache, grafikkort och all kringutrustning. Ett moderkort har normalt uttag för att lägga till eller ta bort komponenter, som gör det möjligt för användaren att uppgradera utan att köpa en ny dator. Moderkortet använder också ett litet batteri för att driva dess konfiguration minne och interna klockan så att du inte behöver återställa tiden och konfigurera inställningar varje gång det är frånkopplad.

logikkortet

Under 1980- och 90-talet använde Macs en egen styrelse som liknar en datorns moderkort men anpassad för användning med Motorolas processorer och egna perifera anslutningar som Apple Desktop Bus. Vissa Mac logikkort ingår en knapp så att du kan återställa datorns Power Management Unit. Sedan 2006 Mac-datorer har använt Intel-processorer och standardkomponenter utbytbara med dem i datorer som kör Windows, så en modern Mac logikkortet bär liten funktionell skillnad från en PC-moderkort. Faktum är att vissa gör-det-själv-byggare har använt PC-moderkort för att skapa datorer som kör Mac OS X.

Komponenter

Den främsta skillnaden mellan Mac logikkort och PC-moderkort innebär komponenter som ansluter till varje typ av skiva. Till exempel skulle äldre Mac-datorer med hjälp av Motorolas processorer inte acceptera en Intel-processor. Moderna Mac använder standardtekniker som är utbytbara med motsvarande PC-komponenter. Komponenter som grafikkort kan kräva firmware för kompatibilitet med ett visst operativsystem, så även en kort kan fysiskt ansluta med både Mac och PC forum, kan det inte fungerar korrekt på båda typerna av dator.

Tillgänglighet

PC Moderkort är lätt tillgängliga som enskilda komponenter från många online och fysiska butiker, och du kan ofta uppgradera en äldre dator genom att installera ett nytt moderkort till en låg kostnad. Endast Apple tillverkar Mac logikkort, som tenderar att vara dyrare än PC-moderkort. De flesta Mac logikkort är anpassade i storlek och form för en specifik Mac-modellen.


        

Välkommen till dig för att skicka en kommentar:

            
            
            
            

© 2021 Astrixsoft.com | Contact us: webmaster# astrixsoft.com