Skillnader mellan elektrolytisk & Keramiska kondensatorer

February 1

Skillnader mellan elektrolytisk & Keramiska kondensatorer


En kondensator är en elektrisk komponent som kan lagra och frigöra energi. Två elektriskt ledande ytor inuti kondensatorn är åtskilda av ett tunt isolerande material. En laddningspotential, eller spänning, bygger upp mellan ytorna när ström appliceras. Laddningen frigörs när nuvarande stopp flyter in i den, eller det kan frigöras senare av ett relä. En kondensator är generellt klassade i mikro farads beroende på hur mycket energi det kan lagra och släpp. Elektrolytiska och keramiska är två av de vanligaste motiv och de kommer i många olika spännings och kapacitets betyg.

Utseende

En elektrolytkondensator är i huvudsak cylindrisk och kan visas belagt med ett tunt skikt av plast, eller det kan ha ett skinande aluminium yttre. En keramisk kondensator ser ut som en liten lera skiva.

Konstruktion

En elektrolytkondensator är ett hårt rullade stycke av högrent aluminiumfolie som är belagd på ena sidan av aluminiumoxid. De belagda och obelagda sidorna är åtskilda av ett icke-ledande skikt av papper belagt med en icke-ledande substans. En metallisk post eller tråd på mindre version sträcker sig från ena änden för anslutning ändamål. En keramisk kondensator är tillverkad av ett icke-ledande keramisk glasyr, som döljer metallplattor bundna till den. Det finns ett litet skikt av material mellan plattorna. Två ledningar sträcker sig från kondensatorn för att medge anslutningspunkter inom kretsen.

tillämpningar

Keramiska kondensatorer kan hantera växelström (AC) eller likström (DC) med elektrolytiska kondensatorer som är bäst lämpade för DC applikationer. Öppna upp de flesta någon dator, stereo eller TV och du kommer att se keramiska kondensatorer på arbetsplatsen. De är i allmänhet gjorda för mindre kapacitans behov och används i stor utsträckning tryckt-kretsanordningar. Elektrolytkondensatorer används i en mängd olika enheter, såsom kraftförsörjning, radio, högtalare, kamerablixtar och stroboskop. De flesta av dessa anordningar utnyttjar det snabburladdningsförmågan hos aluminium elektrolytisk kondensator för att tillhandahålla en hög-energipuls av ström.

begränsningar

Elektrolytkondensatorer är robust fysiskt, men den fuktiga karaktär pappersisolatorn kommer att torka ut i höga temperaturer över 65 grader Celsius. De fungerar bra i DC arbete, men är benägna att bryta med konsekvent exponering för AC. Keramiska kondensatorer kan vara sköra och känsliga för sprickbildning, men de har en bra temperatur konsistens, som håller deras kapacitans tämligen konstant.


        

Välkommen till dig för att skicka en kommentar:

            
            
            
            

© 2019 Astrixsoft.com | Contact us: webmaster# astrixsoft.com