Vad är Socket processorer?

March 24

Vad är Socket processorer?


En mikroprocessor eller central behandlingsenhet (CPU) är den primära maskinvarukomponent i en dator. Det är "hjärnan", den komponent som initierar och utför funktioner och instruktioner. De primära företag som tillverkar datorprocessorer är AMD och Intel.

processortyper

Det finns två grundläggande typer av datormikroprocessorer: slot och socket processorer. Termerna slitsen och sockeln hänvisar till vilken typ av CPU anslutning på datorns moderkort. Slot processorer glida in moderkortet facket mycket som minnesmodulerna eller grafikkort. Slot processorer kan passa in i moderkortet som en video spelkassett, fäst till styrelsen genom att behålla klipp.

PGA

Socket processorerna ha flera stift på undersidan av komponenten. Denna processor typ är också känd som en PGA eller stift grid array, på grund av det stora antalet stift på CPU: n. Antalet pin-öppningar på sockeln avgöra vilka processorer kommer att vara kompatibel med den som moderkortet. PGA-processor-typ låser på moderkortet med en "nollinföringskraft" eller ZIF-sockeln. Den installation eller borttagning av CPU till eller från en ZIF-sockeln kräver inga verktyg. CPU droppas i uttaget och låst på plats med en bar mekanism.

Låg profil

Socket processorer är vanligtvis kvadratisk form och tenderar att vara mindre och skjuter ut mycket litet från moderkortet vid jämförelse med slot-processorer. Dessa processorer tar också mindre plats än slot mikroprocessorer. På grund av deras lägre profil, socket processorer är mycket praktiskt för mobila datorsystem eller stationära system med låga profiler.

Kyl

På grund av den mindre storleken på uttag processorer, de kräver lite kylning. En enda fläkt är tillräcklig för att hålla en socket processor tillräckligt svalt för korrekt drift. Även med fläkten fäst, PGA-processorer tar upp betydligt mindre plats på moderkortet än slot-typ processorer som kräver två eller flera fläktar för att hålla dem i drift temperaturområde.


        

Välkommen till dig för att skicka en kommentar:

            
            
            
            

© 2021 Astrixsoft.com | Contact us: webmaster# astrixsoft.com