IRC Vs. Pladder

February 22

IRC Vs. Pladder


När du chatta med människor via Internet använder du en av flera kommunikationsprotokoll för att få kontakt med andra användare och skicka textmeddelanden och filer. En tidig chat protokoll kallades "Internet Relay Chat." IRC används fortfarande idag, även om många fler protokoll har anslutit sig, däribland Extensible Messaging och Presence Protocol ursprungligen känd som "Jabber."

Organisation och genomförande

Jabber och IRC är öppna standarder, vilket innebär att de är beroende av enskilda servrar för att genomföra protokollet. IRC fokuserar på gruppchatt via registrerade kanaler i en server, medan Jabber betonar privata snabbmeddelanden mellan användare. Jabber-protokollet är allmänt genomförs av företag som Google och LiveJournal, och vissa företag som Facebook som inte genomför protokollstöd tillgång till protokollet via gateways.

Funktionalitet

IRC och Jabber tillåta användare att skicka privata meddelanden till varandra och chatta. IRC stöder filöverföringar via en separat filöverföringsprotokoll, medan Jabber-servrar kan eventuellt stödja det. IRC stöder inte videochatta eller VoIP, och medan grundläggande Jabber-protokollet inte heller Googles Google Talk integrerar protokollet med sin egen VoIP-system. Dessutom, Jabber tillåter en användare att ha ett obegränsat antal kontakter, medan IRC begränsar detta antal på grund av tekniska begränsningar

Säkerhet

Som standard skickar IRC all information över klartext över ett visst intervall av portar, även användarnamn och lösenord. Vissa servrar genomföra en säker anslutning Socket Layer, men detta är inte formellt integrerad i IRC-standarden. Däremot integrerar Jabber-protokollet säker anslutning via Transport Layer Security protokoll i sina kärn specifikationer. Dessutom har Jabber-servrar behöver inte vara ansluten till Internet - de eventuellt kan köras på en privat intranät för ytterligare säkerhet.

Flexibilitet

Vissa delar av Jabber-protokollet införa kors kommunikation mellan gateway-servrar som du kan skicka ett meddelande till någon som använder en annan chattprotokoll. Denna funktion är känd som en "transport" eller "gateway". Till exempel, kan användare med Gchat konto kontakta andra med hjälp av AOL Instant Messaging-protokollet. Dessutom klient som stöder den här funktionen behöver inte vara ansluten till Internet, så länge som de ansluter till en server som är. Däremot ansluter till en IRC-server kan du bara skicka meddelanden till andra användare på servern.


        

Välkommen till dig för att skicka en kommentar:

            
            
            
            

© 2020 Astrixsoft.com | Contact us: webmaster# astrixsoft.com