Vad är kontrastförhållande på en bildskärm?

February 27

Vad är kontrastförhållande på en bildskärm?


Den kontrastförhållande på en TV-apparat, datorskärm eller annan enhet skärmen mäter skillnaden i ljusstyrka mellan det ljusaste vita och mörkaste svart skärmen kan visa. Till exempel, en 1000: indikerar ett kontrastförhållande som vita områden på skärmen är 1000 gånger starkare än de svarta områdena. Denna mätning ger en ungefärlig uppfattning om hur väl en monitor visar svärta och mörka scener, men i vissa fall har det annonserade antal liten betydelse på verkligheten.

Varför Kontrast område

För att visualisera vikten av ett högt kontrastförhållande, tänka sig en bildskärm med en 10: 1 kontrastförhållande. Med rena vita bara visar 10 gånger ljusare än svärta, får bildskärmen mycket få alternativ för ljusstyrkan i en bild, så varje bild verkar grått och tvättas ut. Öka kontrast till 100: 1, och utbudet av möjligheter öppnar sig en aning. Flytta upp till 1000: 1 och skärmen kan väl visa en färgstark scen med realistiska belysning. Tänk på att om du tittar på TV eller spela spel i ett väl upplyst rum, kommer det omgivande ljuset tvätta ur skärmen mer än sina egna kontrast brister.

Den gråhet av rymden

En högt kontrastförhållande ger en bildskärm till bättre visnings ren svärta. Tänk på en yttre bild av företaget på "Star Trek". Helst ska utrymmet runt fartyget har ingen belysning bortsett från stjärnorna, men på många LCD-TV, denna "svärta" ser ut som det har varit genom tvätt lite för många gånger. Eftersom bakgrundsbelysningen bakom skärmen måste förbli ljus att tända skeppet på rätt sätt, svarta förvandlas till grått. Trots andra fördelar med LCD-TV, skulle detta problem inte ha hänt om du såg showen när det sändes på 1960-talet: CRT-tv generera ljus som de drar pixlar på skärmen, och så behöver inte en bakgrundsbelysning. På samma sätt, plasma-TV erbjuder kontrastförhållanden överlägsna LCD-TV genom att tända pixlar självständigt.

Utkik efter Detaljer

Kontrastförhållande spelar också en roll i att visa svaga detaljer. När en bildskärm med en dålig kontrast visar en mörk scen, svagt upplysta objekt i scenen tenderar att smälta in i mörkret. Detta orsakar problem med vissa typer av TV-program och spel mer än andra: en låg kontrast har liten effekt på att titta på sport, men om du spelar ett spel som "Amnesia" eller en "Resident Evil" titel, kan dålig kontrast orsaka du att förbise mål och fiender som lurar i skuggorna.

Dynamiskt kontrastförhållande

Vissa monitorer justera ljusstyrkan på skärmen beroende på scenen eller rumsbelysning. Detta håller helt svarta bilder ser svart istället för grå, men det sker på bekostnad av att minska ljusstyrkan till de upplysta områden i mörka scener. Tillverkarna annonsera dynamiska kontrastförhållanden med extremt stora mängder, såsom 1.000.000: 1 eller högre, men dessa betyg har föga nytta i att mäta kvaliteten på mörka scener på en bildskärm: endast Tillverkaren uppnår dessa dramatiska skillnader genom att mäta svärta och vithet på helt olika scener.


        

Välkommen till dig för att skicka en kommentar:

            
            
            
            

© 2021 Astrixsoft.com | Contact us: webmaster# astrixsoft.com