Backa upp: Se dina data Lever Disaster

October 13Det är fantastiskt när du sitta och fundera på hur mycket förtroende vi har gett våra datorer. Vi sparar våra bilder, videor, musik, viktiga dokument, och mer på våra hårddiskar utan att någonsin ge det en andra tanke. Vi litar på att vår maskin kommer att fungera, dag efter dag, att hålla vår information säker och (något) organiserad. Naturligtvis är detta förtroende förstärks av den sinnesfrid du har uppnått från att säkerhetskopiera din dator på en regelbunden basis. Du regelbundet säkerhetskopierar din dator, eller hur?

Säkerhetskopiera en dator kan verka som om det är en komplicerad uppgift, eller att det tar för mycket tid att underhålla. Lyckligtvis är varken uttalande sant. Inrätta och upprätthålla din backup - på Windows eller Mac - är en enkel process och kan göras på kort tid.

lokala säkerhetskopior

Både Windows och OS X erbjuder en infödd lösning för att säkerhetskopiera din dator lokalt - med andra ord, till en hårddisk som är i närheten av din dator, antingen en nätverksenhet eller en USB-ansluten enhet. Installationen är ganska enkelt även om du har lite tech kunskap. Jag kommer att diskutera hur man gör detta för både Windows 7 och Windows 8 samt OS X för dig Mac-användare.

Innan du kan säkerhetskopiera din dator, du kommer att behöva en extern hårddisk. Beroende på storlek och modell av enheten, kan det hamna en dyr investering.

En bra tumregel när man köper en extern hårddisk för säkerhetskopiering är att få en som är ungefär 1,5 gånger större än hårddisken i datorn. Till exempel, om datorn har en 500 GB hårddisk, köpa något mindre än 750 GB. Detta är inte ett krav, men större enhet storlek gör det möjligt för backup-program för att lagra flera säkerhetskopior som spänner en längre tid. Detta är idealiskt för situationer när det tar månader att inse att du förlorat en viktig fil, och så filen är på en äldre backup.

Säkerhetskopiera en Windows-maskinWindows 7 och Windows 8 varje ta en annan inställning till att säkerhetskopiera dina filer.

Windows 7-användare måste ställa in vad som kallas "Windows Backup." För att göra detta genom att klicka på Start-knappen och skriv "backup" i sökfältet. Klicka sedan på "Backup & Restore". Du kan sedan välja en hårddisk som backup destination. Du kan också ställa in hur ofta säkerhetskopieringen körs, med den vanligaste närvarande en gång per dag. Det är också en smart idé att skapa en systemavbildning av datorn via Windows Säkerhetskopiering menyn. På så vis kan du ladda en tom hårddisk med en exakt kopia av den aktuella installationen.Windows 8 användare kan med fördel av en ny funktion som kallas File History. Filhistorik gör en timme backup av dina viktigaste filer. Om du råkar radera en fil, eller helt enkelt bestämmer dig för att börja om på ett projekt från en tidigare spara, kan du sedan bläddra igenom och återställa en fil eller hela mappen.

Du hittar inställningarna för File historia i Kontrollpanelen eller genom att söka efter "File History" från Windows 8 startskärmen. När du har startat, kan du sedan välja en ansluten eller nätverksenhet för att lagra dina säkerhetskopior på. Du kommer också att kunna kontrollera vilka filer och mappar säkerhetskopieras, hur ofta och hur länge filerna lagras.

För att återställa en fil på någon version av Windows som du behöver att återuppta programmet för säkerhetskopiering och bläddra igenom säkerhetskopieringen tills du hittar den fil eller mapp som du behöver.

Säkerhetskopiera en MacApples OS X operativsystem innehåller en funktion som kallas Time Machine. Time Machine kommer att säkerhetskopiera din dator till en extern hårddisk på regelbunden basis. Som hårddisken för säkerhetskopiering börjar fylla upp, kommer Time Machine automatiskt radera de äldsta säkerhetskopior; garantera tillgängligt utrymme på hårddisken för säkerhetskopiering vid alla tidpunkter.

Du har möjlighet att använda en ansluten eller nätverks extern hårddisk med Time Machine. Första gången du ansluter en extern hårddisk till din Mac, kommer Time Machine att lansera frågar dig om du vill använda skivan som en backup disk. Du kan sedan följa anvisningarna och låt Time Machine börja tim säkerhetskopior.

Om du tar bort en fil eller besluta att börja om från en tidigare spara punkt, kan du skriva in Time Machine och återställa filen med ett par klick. Du kan även återställa hela användarkonton, inställningar och program från Time Machine bör en hårddisk misslyckas, eller om du köper en ny dator och vill att det ska spegla den gamla datorn.

Off-site backup

Säkerhetskopiera lokalt är en praktisk och enkel metod för att hålla dina data säkra. Men det finns risker: Din lokala hårddisk kan krascha, falla offer för ett glas vatten, eller vara sig i en villabrand. Allt detta kommer att lämna dig utan dina data. Med detta i åtanke, låt oss tala om att säkerhetskopiera data till en off-site plats.

I dagar av olde, off-site backup innebar att kopiera data till en enhet som sedan var låst i en säker 10 miles away. Dessa dagar, är det mycket enklare: Du kan bara använda en online backup tjänst.

Det finns en hel del online backup-tjänster tillgängliga, men jag ska begränsa min diskussion till bara två av dem: Crashplan och Carbonite.

Båda tjänsterna ut en månatlig eller årlig avgift för att automatiskt säkerhetskopiera dina data på fjärrservrar via ett diskret program installerat på datorn.

Crashplan kostar $ 5,99 per månad för obegränsad lagring med bara en dator, eller $ 13,99 per månad för upp till 10 datorer. Du kan spara några dollar av den månatliga priset om du betalar för ett helt år i förväg. Alla Crashplan prisplanen omfattar Mac eller Windows-baserade datorer. Du kan läsa mer om Crashplan prissättning genom att följa länken i resurs nedan.

Carbonite prissättning börjar på $ 59 per år för obegränsad lagring med en dator, Mac eller Windows. Därifrån går upp till $ 99 eller $ 149 per år, lägga till fler funktioner för säkerhetskopiering, men släppa Mac-stöd. Du hittar även en länk till Carbonite prissättning i Resurs nedan.

Båda tjänsterna tar bara några minuter att installera. Du registrerar dig, ladda ner och installera respektive program och låt den utföra den inledande säkerhetskopieringen. När ställa in program kommer att köras i bakgrunden, vad varken du, och säkerhetskopiera dina data på en regelbunden basis. Om du behöver för att återställa dina filer, kan du komma åt dem genom appen webbplats eller smartphone app.

Vilken metod använder du?

I en idealisk värld - båda.

Redundans är namnet på spelet när det gäller att säkerhetskopiera och skydda dina data. Det är värt att spendera tid och pengar på en extern hårddisk, och samtidigt säkerhetskopiera dina data till en onlinetjänst. Inte bara kommer du dra nytta av att snabbt kunna återställa en fil som lagras på en lokal enhet, men ska du - Gud förbjude - förlora din externa hårddisk i en översvämning eller brand, har du fortfarande off-site backup av data för att återställa.

Men om du har att välja bara en metod, gå med en off-site service. Den initiala kostnaden är lägre (jämfört med att köpa en extern hårddisk) och du är uppgifterna är trevligt och säkert någon annanstans.


        

Välkommen till dig för att skicka en kommentar:

            
            
            
            

© 2022 Astrixsoft.com | Contact us: webmaster# astrixsoft.com