Avancerad Online sökteknik

November 14

Avancerad Online sökteknik


De flesta människor är bekanta med den typiska sökmotorn efter: en användare skriver i en sträng av ord eller en fras, och sökmotorn kammar Internet för att föra tillbaka de bästa resultaten. Användare kan använda avancerade sökteknik eller Boolean sökning, för att bättre fokusera sina sökresultat.

Vanliga Boolean Operatörer

De vanligaste Booleska operatorer är "och" och "eller". Genom att skriva två ord och förbinder dem med ordet "och" sökningen kommer bara föra tillbaka resultat som innehåller varje ord i din sökning. Till exempel söker efter "West och Virginia," hittar du resultat som innehåller båda orden. Detta är samma sak som att skriva West Virginia på ett naturligt språk sökning; den "och" operatör är underförstått. Använda "eller" indikator på mellan två ord kommer att föra tillbaka resultat som innehåller antingen ord i din sökning. Till exempel, en sökning på "väst eller Virginia" skulle föra tillbaka resultaten med ordet "väst", men inte "Virginia" eller vice versa. Det kommer också att innehålla resultat som innehåller alla ord.

närhets sökningar

Genom att använda närhets indikatorer såsom "med" eller "nära" sökresultaten kan modifieras ytterligare. Genom att söka efter "West WITH4 Virginia," West och Virginia skulle behöva ligga intill varandra i viss ordning det skrevs i. Antalet fyra, eller valfritt antal du väljer, anger hur många ord får vara mellan dem. Ordet "nära" i mellan två ord gör orden för att vara intill, men i vilken ordning som helst. Ett antal kan användas även här för att ange antalet ord mellan de två.

fras Söka

För att söka efter en hel fras, måste du omge sökningen med citattecken. Till exempel, om du vill hitta ett citat från en film, skulle du omge det citatet med citattecken, och sökningen kommer bara dra resultat som innehåller hela den offert. Du kan söka efter flera fraser genom att använda parentes, som kallas kapsling. Till exempel, om du söker på "(datorer ELLER iPhone) och mjukvara," sökandet kommer att söka efter datorer och mjukvara, samt iPhone och programvara.

jokertecken

Wildcards används typiskt för att hitta pluralformer eller felstavningar i en sökning. Den vanligaste wildcard är en asterisk, som kommer att söka efter ordstam med någon slut. Till exempel söker efter "camp *" kommer att föra tillbaka resultat som innehåller "läger", "camping", "läger" etc. En utropstecken i ordet berättar sökningen att denna skrivelse kan bytas ut. Den vanligaste användningen för detta är att söka efter "wom! N", som kommer att föra tillbaka resultat som innehåller både "kvinna" och "kvinnor".


        

Välkommen till dig för att skicka en kommentar:

            
            
            
            

© 2021 Astrixsoft.com | Contact us: webmaster# astrixsoft.com