Vad är kortplatser för?

April 3

Vad är kortplatser för?


Expansionsplatser i en dator kan användas för att lägga till olika funktioner till datorn som inte är inbyggda. Det finns flera typer av kortplatsen, från olika dator epoker, som tillåter användare att uppgradera sin maskin med modem, grafikkort, ljudkort, och andra typer av expansionskort. Detta tillåter anpassning av en dator för användning med olika tillämpningar.

ÄR EN

ISA, eller "Industry Standard Architecture", är en typ av expansionsbussen som ursprungligen introducerades i 1981 i en 8-bitars version. År 1984 var en 16-bitarsversion införs, och ISA blev sedan ofta används i persondatorer. ISA stöder klockfrekvenser av 8 och 33 MHz för både 8- och 16-bitarsversioner. ISA slots användes som den vanligaste expansionsbuss under 1980- och 1990-talet. De var så småningom ersättas med snabbare PCI- och AGP expansionsbussteknik. De flesta moderna moderkort inte längre inkluderar ISA slots, men du kommer att se dem ibland på äldre maskiner.

PCI

PCI står för "Peripheral Component Interconnect." Ursprungligen designad av Intel, används det i både PC och Macintosh-datorer. De vanligaste expansionskort använder en PCI-anslutning. Äldre grafikkort använder PCI, men moderna grafikkort använder AGP eller PCIe bussar för sina högre hastigheter. PCI-platser är 3,5 inches lång och 0,5 tum hög, kör på 33 MHz, och har en maximal dataöverföringshastighet på 132 MB per sekund.

AGP

AGP är en förkortning för "Accelerated Graphics Port." AGP är expansionsbussteknik är särskilt utformad för grafikkort. Ursprungligen designad av Intel, AGP slots erbjuder snabbare överföringshastigheter än vanliga PCI-platser, som kan överföra högst 528 MB per sekund, jämfört med 132 MB per sekund för PCI. Denna extra fart gör att program och 3D-spel att använda mer sofistikerade grafik och geometri. AGP-kort har också förmågan att lagra grafik i systemminnet samt ombord grafikminne.

PCI Express

Ett annat sätt att beskriva PCI Express är "PCIe." PCIe fungerar på en annan arkitektur än standard PCI, vilket är ett parallellt system. Med hjälp av ett nätverk av seriella anslutningar som styrs av ett nav på moderkortet, PCIe bussar kör till betydligt högre hastigheter än äldre PCI och AGP teknik. PCIe kommer även i längre varianter som x1, x4, x8 och x16. Dessa implementeringar ökar bandbredd med motsvarande belopp, men kräver längre PCI Express-kortplatser. PCIe slutligen förväntas ersätta både PCI och AGP bussar i datorer. Dock är PCIe bakåtkompatibel med standarden PCI.


        

Välkommen till dig för att skicka en kommentar:

            
            
            
            

© 2020 Astrixsoft.com | Contact us: webmaster# astrixsoft.com