Typer av hårddiskar: ATA vs SATA

August 31

Typer av hårddiskar: ATA vs SATA


Välja hårddiskar är inte ett svårt val i dessa dagar, eftersom SATA (Serial ATA) hårddiskar är den nuvarande branschstandard för persondatorer. ATA hårddiskar, även känd som PATA (Parallel ATA) enheter, fortfarande är relevanta i vissa avseenden, och fatta ett beslut mellan de två kan kräva lite extra information.

Definitioner

Typer av hårddiskar: ATA vs SATA

ATA-kabel och kontaktdon

ATA och SATA båda hänvisar till de typer av anslutningar används av de respektive enheterna.

ATA, eller Advanced Technology Attachment, använder en platt, bred, kabel med 40 ledare. Dessa kablar överför data med hjälp av parallell kommunikation, med data som skickas i samtidiga grupperingar. Det är därför ATA har nyligen redesignated som "PATA."

I kontrast, SATA utnyttjar en rund kabel med 7 ledare, och data skickas bit-för-bit via seriell kommunikation.

Prestanda

Båda typerna av hårddisk använder samma teknik för lagring: magnetisk läsning och skrivning på spinning skivorna. Parallell ATA dataöverföring har nått en hastighet av 133MB / s, vilket innebär att filer som sparats på hårddisken sparas till högst 133 megabyte per sekund.

Serial ATA transmission har uppnått hastigheter fördubbling PATA maximala kapacitet, och ny teknik pekar mot hastigheter på upp till 500MB / s.

fördelar

SATA-hårddiskar är kapabla att mycket högre dataöverföringshastigheter än PATA enheter. Genom arten av deras kablar, de är mer vänliga mot datorbyggare, eftersom de tar upp mindre utrymme inuti datorn: s fall, det vill säga mer utrymme för kylning luftflöde, vilket är en mycket viktig faktor för kommersiella och DIY byggare. Mer luftflöde betyder mer effektiv kylning av processorn.

SATA-hårddiskar är hot-swap, vilket innebär att, med tanke på en kompatibel dator, kan hårddisken sättas in och tas bort utan att stänga av hela datorn.

Slutligen är SATA hårddisk kapacitet redovisas också inbyggt i moderna operativsystem, medan PATA hårddiskar över 137GB kräva ytterligare konfiguration av operativsystemet för att hela enheten förmåga att kännas igen.

nackdelar

För alla bekvämlighet och användbarhet av SATA-hårddiskar, de har en liten nackdel jämfört med PATA-enheter; terminalerna som ansluter enheten till kabeln är något känsliga jämfört med PATA enheter. Potentialen för att bryta SATA-anslutningar är mycket låg, men så länge man är försiktig när du ansluter dem.


        

Välkommen till dig för att skicka en kommentar:

            
            
            
            

© 2020 Astrixsoft.com | Contact us: webmaster# astrixsoft.com