Hur man räknar antalet kolumner i AWK

July 27

AWK är ett kraftfullt programmeringsspråk som utformats speciellt för att manipulera och formatera om innehållet i textfiler som CSV och XML databaser eller dataloggfiler, att hämta viktig information. Det gör detta genom att läsa varje rad från textdokumentet och dela upp det i kolumner med information baserat på de regler som ges det. Som standard anser det helt enkelt varje ord att vara en kolumn. En enkel AWK skript räknar antalet kolumner i varje textrad och returnerar resultaten.

Instruktioner

1 Öppna en terminal. I Windows, klicka på "Start" och välj "Kör" och skriv "cmd". På Mac OS X genom att trycka på "cmd-Space" och typ "Terminal". På Linux eller Unix är en terminal ikonen någonstans på skrivbordet eller menyraden.

2 Skriv följande kommando:

awk '{print NF}'

"NF" står för "Antal Fields", och skriver detta kommando tar dig till en prompt där du kan skriva in information. Så snart du trycker in, kommer AWK berätta hur många fält (i detta fall, ord) din information innehåller.

3 Skriv följande att ha awk utföra samma funktion på innehållet i en textfil:

awk '{print NF} <textfile.txt

Ersätt "textfile.txt" med en riktig textfil.

Tips

  • Standard separator mellan fält, eller avgränsare är "rymden" eller "-fliken." Du kan ändra detta genom att använda "-F" flagga. Till exempel, för att använda röret (|) som din avgränsare, skriver du:
  • awk -F \ | '{Print NF}

        

Välkommen till dig för att skicka en kommentar:

            
            
            
            

© 2020 Astrixsoft.com | Contact us: webmaster# astrixsoft.com