Skillnaden mellan ATA och SATA-hårddiskar

February 25

Skillnaden mellan ATA och SATA-hårddiskar


Med framsteg inom datortekniken sker så snabbt, kan det vara svårt att hålla jämna steg med teknik, terminologi och funktion för varje enskild dator komponent. En av de viktigaste av dessa komponenter är hårddisken. Att veta vad som finns tillgängligt, såsom ATA och SATA-enheter, kommer att göra din nästa dator köpa en informerad ett.

Hard Drive Funktion

Innan vi går in på detaljerna i vad olika typer av hårddisk finns, är det viktigt att du känner till grunderna för vad en hårddisk faktiskt gör. Syftet med en hårddisk är att lagra och komma åt de flesta av de uppgifter och information på din dator. Hårddiskar är oftast en stationär, fast komponent i datorn som kan bytas ut mot en annan hårddisk när det blir dags att uppgradera ditt system.

ATA

ATA, en förkortning för Advanced Technology Attachment, kan också kallas IDE eller PATA, men alla termer hänvisar till samma sak. ATA hänvisar till 80-stiftskontakt som används i denna typ av installation. Medan ATA har nått sin fulla potential och sakta ersätts med snabbare enheter, en hel del datorer fortfarande använda den. Med en maximal dataöverföringshastighet på 133MB / s, skulle de som vill ett snabbt system vara bättre med en SATA-disk.

SATA

SATA står för seriell ATA och är i grunden en tekniskt avancerad ATA-enhet med några fördelar. Datorutvecklingen krävde är SATA snabbare än sin föregångare och mindre fysisk storlek, samtidigt som de kan lagra mer information. Med dataöverföringshastigheter nå och överträffa 600 MB / s, kan SATA vara mycket snabbare och effektivare än 133MB / s kapacitet ATA enheter. En annan SATA fördel är att det ofta går mycket svalare än ATA, vilket innebär mindre problem och ännu snabbare prestanda.

eSATA

En av de största fördelarna med SATA-tekniken är tillkomsten av eSATA eller extern SATA. Externa hårddiskar är mycket populära och möjliggör enkel och portabel lagring av information utan att behöva släpa en dator överallt. Dessa enheter kan anslutas till datorn i ett antal olika sätt, men vanligast är USB och FireWire. Dessa enheter varierar i storlek från mindre än en gigabyte till uppemot 2 terabyte (2000 gigabyte).

Vilket man väljer

Medan SATA är snabbare, är det ofta dyrare och ibland onödigt. Det finns inte mycket av en punkt att få en hårddisk som ger mer fart och kraft än du behöver, så om du kör en high-end gaming PC, kommer du antagligen okej med en billigare ATA eller lägre nivå SATA-enhet. Men om du inte har något emot en högre prislapp för överlägsen prestanda, bör du överväga att gå med en SATA-disk.


        

Välkommen till dig för att skicka en kommentar:

            
            
            
            

© 2020 Astrixsoft.com | Contact us: webmaster# astrixsoft.com