Vad är funktionen av en adressbuss på en dator?

October 21

Vad är funktionen av en adressbuss på en dator?


När man lär sig den invecklade modern hårdvara, hittar du att nästan allt är ansluten via "bussar." Inte passagerarbussar som används i städer över hela världen, men liten maskinvaruanslutningar som är ansvariga för överföring av information. Adressbussen är en särskilt viktig pusselbit som är en processor, överföring av information om var data behöver gå under ett utbyte.

dator Bus

En dator buss är ett delsystem inuti en dator som överför data mellan hopkopplade komponenter eller mellan flera datorer. Det finns ett brett utbud av bussar med många olika konfigurationer, men alla tjänar samma grundläggande syfte: dataöverföring i systemet. Från PCI Express-kortplatser i datorn för video och ljudkort till USB-porten som du har använt för att ansluta kameran, gör varje buss säker uppgifter får från punkt A till punkt B och någon annanstans det måste gå.

adressbuss

En adressbuss är en form av datorbuss vanligt förekommande i centralenheter och andra komponenter som kräver någon förbindelse till minnessystemet. Denna buss skiljer sig från en databuss, som direkt överför faktiska data från en komponent eller dator till en annan.

Fungera

Adressbussar används för att ange platsen för minne för läsa eller skriva operationer, vilket gör att databussen för att överföra data till och från lämpliga platser. Utan adressbussen skulle data skrivs och läses till synes slumpmässigt, vilket gör moderna datorer näst intill omöjligt.

skalning Data

Mängden data som kan adresseras vid en given tidpunkt är direkt proportionell mot storleken på bussen. Även vad som verkar vara en minut eller marginell mängd data kan ha en enorm effekt på den mängd data som kan åtgärdas. Till exempel kan en 32-bitars adressbuss direkt ta itu med 4GB fysiskt minne. En 36-bitars adressbuss kan direkt komma åt 64 GB minne. Genom att öka buss storlek genom att endast fyra bitar, bussen kunde komma åt 16 gånger mer data. Som buss storlek fortsätter att öka, gör det också volymen av data som kan ta itu med.


        

Välkommen till dig för att skicka en kommentar:

            
            
            
            

© 2020 Astrixsoft.com | Contact us: webmaster# astrixsoft.com