Typer av Internet Protocol

September 30

När de flesta människor talar om "Internet" vad de egentligen syftar på är World Wide Web. Internet är faktiskt sammansatt av många olika komponenter. Några av komponenterna är allmänt kända, såsom FTP, medan andra inte är så bekant, såsom Gopher och Telnet.

Internetprotokoll protokoll~~POS=HEADCOMP

Flera protokoll används på Internet, inklusive elektronisk post (e-post), File Transfer Protocol (FTP), HTTP (World Wide Web), nyheter (eller Usenet), Gopher och Telnet. Var och en av dessa har sin egen standard och användning.

E-post

Ingår i e-postprotokollet är tre olika protokoll. SMTP (Simple Mail Transfer Protocol), IMAP (Internet Message Access Protocol) och POP3 (Post Office Protocol 3).

SMTP är ett protokoll som används för att skicka e-post, medan IMAP och POP3 används för mottagning. Nästan alla Internetleverantörer att stödja alla tre protokoll. Men det mest populära inställning för de flesta leverantörer är att använda SMTP för att skicka e-post när du använder POP3 för att ta emot.

Filöverföringsprotokoll

File Transfer Protocol eller FTP, är ett sätt att överföra en fil från en dator till en annan. FTP används ofta för att ladda upp en webbsida till en webbserver så att den kan ses på World Wide Web. Ett särskilt program, en så kallad klient, vanligtvis behövs för att använda FTP.

HTTP (World Wide Web)

Hypertext Transfer Protocol, eller HTTP, är det protokoll som används av webbservern att tillåta webbsidor som ska visas i en webbläsare. Om du tittar upp i adressfältet i din webbläsare, den plats där du skriver in adressen som du vill besöka, har det prefixet "http: //" framför adressen. Eftersom de flesta webbläsare klarar av FTP samt visa webbsidor, berättar http webbläsaren vilken typ av information som väntar.

Nyheter (eller Usenet)

Network News Transfer Protocol (NNTP) används för att betjäna Usenet inlägg Usenet liknar forum som många webbplatser har. Usenet har forum som är avsedda för specifika företag samt forum som har ett brett spektrum av ämnen. Usenet är uppdelad i flera områden. Några av de forum som ingår i Usenet är comp. för diskussion av datorrelaterade ämnen, sci. för diskussion av vetenskapliga ämnen, rec. för diskussion av fritidsaktiviteter (t.ex. spel och hobbies) och prata. för diskussion om tvistefrågor som religion och politik.

Gopher

Ett annat verktyg av Internet är Gopher, ett menybaserat program som gör det möjligt att söka efter information utan att veta var materialet finns. Det låter dig söka en lista över resurser och sedan skickar material till dig.

telnet

Telnet kan du logga in på en fjärrdator precis som du skulle göra om du var där. Så alla kommandon som du skulle kunna köras från fjärrdatorn om du satt framför den, skulle du kunna köra från datorn du har loggat in från.


        

Välkommen till dig för att skicka en kommentar:

            
            
            
            

© 2019 Astrixsoft.com | Contact us: webmaster# astrixsoft.com