Filstruktur en Unix operativsystem

June 23

Filstruktur en Unix operativsystem


Unix och Linux-system använder en radikalt annorlunda struktur för att organisera filer, mappar och enheter än Windows-datorer, och förändringarna kan vara lite bisarrt för en ny användare.

Rot

Rotkatalogen, känd som "/", är den katalog som alla andra delar av filsystemet förgrenar sig från. Till skillnad från Windows, det finns inga "C" eller "D" enheter. Snarare är enheter och partitioner monteras till specifika mappar i roten filstrukturen. Till exempel, i stället för att tilldelas en enhetsbeteckning, en DVD kan monteras till mappen "/ media / DVD /."

Den "/ home" Folder

Alla användar dokument lagras i hemmappen i en separat mapp med användarens namn. Till exempel kan en användare med namnet "john.smith.1" kommer att ha alla sina dokument som lagras i mappen "/home/john.smith.1/." På de flesta Unix-system, kan en användare använda genvägen "~" för att hänvisa till sin egen hemkatalog.

Den "/ usr" Folder

Alla filer som är avsedda att vara läsbar för alla användare på en dator lagras i "/ usr" mappen. Ett speciellt exempel på detta är den "/ usr / bin" mapp, som används för att lagra program.

Den "/ etc" Folder

Den "/ etc" mappen innehåller alla systeminställningarna för datorn. Det är oftast bara ändras av systemadministratörer.

Den "/ dev" Folder

Den "/ dev" mapp är ett specialfall. Till skillnad från de andra mappar, inte innehåller det filer som lagras på en hårddisk utan innehåller hänvisningar till all hårdvara i datorn. Exempelvis kommandot "echo" Hello ">> / dev / standard ut" kommer att skriva ut ordet "Hello" till "stdout", eller användarens terminal.


        

Välkommen till dig för att skicka en kommentar:

            
            
            
            

© 2022 Astrixsoft.com | Contact us: webmaster# astrixsoft.com