Primära Vs. Utökade partitioner i Ubuntu

January 2

Primära Vs. Utökade partitioner i Ubuntu


När du installerar Ubuntu Linux på din dator, kan du välja att manuellt partitionera hårddisken för att dela skivan till virtuella bitar. Partitione enheten kan hjälpa till att hålla din hårddisk organiserad och kapslas in och är särskilt användbart om du tänker dubbla starta datorn och vill dela data mellan två operativsystem. Hårddisken stöder högst fyra primära partitioner, men om du vill öka antalet partitioner än fyra, kan du använda en utökad partition för att skapa virtuella partitioner.

primära partitioner

Datorns hårddisk kan hantera upp till fyra primära partitioner. Primära partitioner används för att vara värd för operativsystem, växlingsutrymme, och viktig datainformation. Endast en primär partition på datorn kan vara "aktiv" vid varje given tidpunkt. Den "aktiva" partition är den partition som datorns Master Boot Record (MBR) använder för att köra dator MBR söker den "aktiva" partition för ett startbart operativsystem och använder detta system för att köra datorn. I en flerstartmiljö, bör du installera ett annat operativsystem på olika primära partitioner.

utökade partitioner

Den förlängda (eller logisk) partition skapades för att öka antalet tillgängliga partitioner på en hårddisk än fyra. Endast en utökad partition kan finnas på en viss hårddisk. Den utökade partitionen kan delas upp i flera virtuella partitioner, så att du kan organisera dina data bortom de fyra primära partitionen modell. Utökade partitioner är användbara för att lagra filer och data som inte är kritiska för datordrift och kan användas för att dela information mellan operativsystem installerade på olika primära partitioner.

partitione~~POS=TRUNC Exempel

När partitionering enheten, fundera på hur du vill organisera din information innan du skapar dina partitioner. Om du vill installera två operativsystem på din hårddisk och även vill skapa individuella partitioner för musik, filmer och spel, måste du skapa två primära partitioner och en utökad partition. Var och en av de två primära partitioner innehåller systemfiler av ett operativsystem. Det återstående utrymmet existerar som en utökad partition uppdelad i tre logiska volumes- en för spel, en för musik och en för filmer. Genom att använda en kombination av primära och logiska partitioner kan du bryta fyra skiljegräns.

Partitione med Ubuntu Linux

Ubuntu Linux kan du partitionera din hårddisk under installationen; Du kan också använda Gparted verktyget efter installationen för att ändra din hårddisk partitioner. Välj hårddisken i huvudfönstret och tryck på "Ny" för att skapa en ny partition. Ange storleken på partitionen genom att justera "Ny storlek" dialogen. Välj "Primär partition" från "Skapa som" listrutan för att skapa en primär partition, eller välj "Extended Partition" för att skapa en utökad partition. Om du skapar en utökad partition, måste du ytterligare välja "ledigt utrymme" på den utökade partitionen och skapa nya logiska volymer inom den utökade partitionen. När du har konfigurerat din hårddisk, klicka på "Apply" för att skriva ändringarna till disken.


        

Välkommen till dig för att skicka en kommentar:

            
            
            
            

© 2020 Astrixsoft.com | Contact us: webmaster# astrixsoft.com