Vad är skillnaden mellan SATA ATA och IDE hårddiskar?

February 11

Vad är skillnaden mellan SATA ATA och IDE hårddiskar?


De flesta datorer fortfarande förlitar sig på ärevördiga IDE-teknik i hårddiskavdelning. IDE står för Integrated Drive Electronics och är också känd av termen ATA (Advanced Technology Attachment). Termen IDE används ofta för att hänvisa till en viss typ av hårddisk anslutning tekniskt kallas PATA.

IDE / ATA

ATA har sitt ursprung i 1984 som en metod för att kombinera kontrollern och hårddisk för en direkt anslutning till bussen av den gamla IBM AT (Advanced Technology) dator. Enligt Scott Mueller Mueller Tekniska Forskningsinstitut, termen IDE "till sitt ursprung av marknadsavdelningar för vissa driv tillverkare beskriver enhet / controller kombination som används i enheter med ATA-gränssnittet." Medan alla moderna hårddiskar är IDE (ATA), inte alla är PATA eller SATA.

PATA

PATA (Parallel ATA) är en 16-bitars parallellt gränssnitt, vilket betyder att 16 bitar data sänds samtidigt ned en gränssnittskabel. Detta gränssnitt använder en 40-pin (44-stift på laptop PATA enheter) bandkabel för att ansluta enheten till datorsystemet. PATA-gränssnittet kan hantera upp till två enheter på en enda kabel, med hjälp av byglar för att bestämma positionen (master / slave) för varje hårddisk.

SATA

SATA (Serial ATA) infördes officiellt 2000 och började antas i datasystem med början 2003. Serial ATA (SATA) sänder en enda databit ner gränssnittskabeln vid en tidpunkt. Detta gör det möjligt för mindre kablar som skall användas och möjliggör höga cykelhastigheter eftersom det inte finns någon synkronisering krävs. Det fysiska gränssnittet är helt annorlunda än PATA medan det fortfarande är kompatibelt med ett programvarunivå med ATA-standarden. SATA-kablar innehåller sju stift, vilket möjliggör mycket tunnare kablar som möjliggör enklare routing i datorns hölje. Varje kabel stöder endast en enda enhet eliminerar behovet av hoppare att konfigurera hårddisken ställning master eller slav.

Likheter

ATA och IDE båda representerar samma typ av hårddisk - en som innehåller en styrenhet integrerad på själva enheten. Som sådan, både PATA och SATA-hårddiskar är ATA (eller IDE) diskar.

PATA och SATA-hårddiskar är programvara kompatibel med varandra. Detta innebär att BIOS, operativsystem och verktyg som kan arbeta med ett gränssnitt är i själva verket kan arbeta med andra på ett mjukvarunivå.

skillnader

PATA hårddiskar (vanligen kallade IDE) använder en parallell metod för att överföra data ned en 40-stiftskabel. Två PATA hårddiskar stöds per kabel och använda byglar för att bestämma positionen. PATA-enheter drivs av en vanlig 4-pin perifera strömkontakt.

SATA-hårddiskar använder en seriell metod för dataöverföring, skicka data en bit i taget ned 7-polig anslutningskabel. Endast en SATA-enhet stöds per kabel så byglar inte behövs. SATA-enheter drivs av en 15-pin SATA strömkabeln.


        

Välkommen till dig för att skicka en kommentar:

            
            
            
            

© 2020 Astrixsoft.com | Contact us: webmaster# astrixsoft.com